Kalesija 13°

VIDEO/ Đoković osvojio Wimbeldon, i sa stilom krunisan za kralja tenisa

Novak Đoković je osvojio Wimbledon.U finalu je pobjedio branitelja naslova, Rafaela Nadala u četiri seta 6-4, 6-1,1-6 6-3. U samo dva dana, Novak je napravio sve što se može napraviti u karijeri. Postao je broj i osvojio je Wimbledon.


Današnji trijumf je kruna sjajne sezone tenisera iz Srbije. Novak je osvojio Australian Open, izgubio je samo jedan meč u ovoj sezoni i onda je stigao naslov u Wimbledonu. Bio je bolji od Nadala, koji je danas samo u trećem setu bio pravi, te u pojedinim trenucima četvrtog. Ali ukupno gledajući statistiku, obojica vrlo malo griješila, Nadal je napravio 15, Đoković 12 neforsiranih pogrešaka, što je malo za jedno finale Grand Slama koje se igralo u četiri seta. Međutim, Novak je bio spremni izaći naprijed, na mrežu kad je najviše trebalo, na 30:30 za meč loptu.

U prvom setu je jedan break bio preusudan. Nadal je dobro servirao, u prva četiri servis gema promašio je tek prva dva servisa, a onda je ušao u probleme kod 30:0 u desetom gemu. Novak je to iskoristio za 6-4 i vodstvo 1-0 u setovima.Novak je u visokom ritmu odigrao drugi seti, nakon što je izvukao 0:30 u prvom gemu. Napravio je break za 2-0,poveo je 3:0.Sve što je Nadal u tom drugom setu napravio, bio je gem za 4-1 koji je osvojio nakon serijo Đokovića od pet uzastopnih gemova.

U drugom setu je Novak osvojio 88 posto poena nakon prvog servisa, samo je dva izgubio. Set je dibio Novak 6-1 za svega 33 minute. Nadal je izgledao razbijeno, malo koje je mogao očekivati da će uzvratiti istom mjerom, međutim isto tako je bilo jasno da Novak teško može zadržati takav visok ritam igre.

U trećem setu je Nadal došao do prve break lopte, poveo je 3-0, nastavio dobru seriju koju je zaključio dvostrukim breakom. Đoković je u trećem setu imao problema sa drugim servisom, realizacija je bila na 38 posto.

I onda je došao četvrti set. Đoković je krenuo sa 2-0,Nadal je sretno izvukao break loptu u četvrtom gemu za 2-2.Do osmog gema su obojica držala svoj servis, a onda je Novak napravio novi break.Peti u meču koji je imao posebnu težinu. Nadal je napravio jednu dvostruku, po jednom je pogriješio na bekhendu i forhendu i Nole je stigao na korak do naslova.U devetom gemu je držao Nadal 30:30, ali je Novak odigrao dva sjajna poena, pogotovo treći za meč loptu i pobjednički pehar se našao u njegovim rukama.

Rezultat finala:
Novak Đoković (Srb, 2) – Rafael Nadal (Špa, 1) 6-4, 6-1, 1-6, 6-3.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Putevi u BiH: Saobraća se po pretežno suhom i mjestimično vlažnom …

Servisne informacije iz Živinica (20. 9. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (20. 9. 2024.)

Objavljena lista najrazvijenijih i najnerazvijenijih općina u BiH: Ka …

Druga liga FBiH grupa Sjever: “Bosna” i “MladostR …

CLOSE
CLOSE