Kalesija 13°

Kalesija dobila još jednog doktora nauka: Na Fakultetu političkih nauka doktorirao Ahmet Alibašić

Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, 28. juna 2011. godine, mr. Ahmet Alibašić uspješno je odbranio svoju doktorsku disertaciju na temu: Islamska opozicija u savremenim političkim sistemima i njena uloga u političkom razvoju arapskih društava, čime je stekao zvanje doktora nauka.

Komisija u sastavu: prof. dr. Nijaz Duraković (predsjednik), prof. dr. Safet Halilović (mentor), i prof. dr. Enes Karić (član) ocijenila je rad doktoranda Alibašića uspješnim i veoma značajnim, s obzirom da se na našim područjima malo ko ozbiljno i podrobno bavi pitanjima politike i društva arapskog svijeta.


Kao što je i sam doktorand Ahmet Alibašić rekao, dvije možda najveće metodološke greške onih koji se bave Istokom i arapskim svijetom jeste što se ili sve objašnjava kroz prizmu islama ili što se u objašnjavanju svega izostavlja islam. U okviru izlaganja doktoranda i članova komisije prisutni su imali priliku čuti samo neke od interesantnih informacija, termina i zaključaka do kojih je doktorand Alibašić došao prilikom izrade doktorske disertacije.

Prof. dr. Enes Karić iskazao je svoje zadovoljstvo što je bio od samog početka upućen u izradu ovog rada, za koji se nada da će ubrzo biti objavljeno u vidu knjige kako bi i šire narodne mase, pored stučnih krugova, mogle da se okoriste ovim djelom. Nema sumnje da ovaj rad predstavlja jedan izuzetno vrijedan doprinos izučavanju društva i politike arapskog svijeta, ali i društva i politike kod nas.

Dr. Ahmet Alibašić rođen je 1971. godine u Prnjavoru (Kalesija). Gazi Husrev-begovu medresu završio je 1990. godine. Diplomirao je 1997. godine na Fakultetu islamskih i društvenih nauka na Međunarodnom islamskom univerzitetu u Maleziji, a 1998. godine na istom fakultetu završava Fakultet društvenih nauka (političke nauke – međunarodni odnosi). Magistarski rad pod naslovom Politička opozicija u savremenoj islamskoj političkoj misli arapskog svijeta odbranio je na čuvenom Međunarodnom institutu za islamsku misao i civilizaciju (ISTAC) u Kuala Lumpuru 1999. godine. Dr. Alibašić danas radi kao predavač na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu na predmetima: Uvod u studije islamske kulture i civilizacije, Pregled historije islamske kulture i civilizacije, Studije genocida i Historija Osmanske države. Posebno se bavi islamskim političkim institucijama, mišlju i pokretima, odnosima islama i Zapada te islamom na Balkanu. Aktivan je u međureligijskom dijalogu a služio je i kao prvi direktor Međureligijskog instituta (2007-2008). Objavio je i preveo više tekstova i knjiga o islamu i politici, islamskim pokretima, islamu na Balkanu, demokratizaciji u muslimanskom svijetu, opoziciji u islamskoj misli, odnosima između države vjerskih zajednica u Evropi SAD, ljudskim pravima u islamu i muslimanskom svijetu te historiji islamske civilizacije. Citiran je u Wall Street Journal Europe, Al-Mujtameu, Boston Globu, Radiju Slobodna Evropa, Reutersu, BBC Scotlandu, TV France 3, AFP, CBC, TV Egipat, itd.

Bosanskohercegovačkoj javnosti poznat je kroz zapažene medijske nastupe o aktuelnim temama o dešavanjima u arapskom svijetu, Islamskoj zajednici BiH i vjeronauci u školama.

 

Azra Hadžić, Kalesijske Novine

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Objavljena lista najrazvijenijih i najnerazvijenijih općina u BiH: Ka …

Druga liga FBiH grupa Sjever: “Bosna” i “MladostR …

Resorna ministarstva TK upriličila prijem za članove reprezentacije …

Počinje sanacija puta OŠ Vukovije-Ćive

Italijani priželjkuju senzacionalan povratak Pjanića, potpisao bi za …

CLOSE
CLOSE