Kalesija 22°

Da li se od poljoprivrede može živjeti? Porodica Dervišević sagradila kuću od proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda

Izet i Ramiza Dervišević iz Bašigovaca kod Živinica svojim primjerom dokazuju da se od poljoprivrede ipak može živjeti.
poljoprivreda-dervisevic

Svojim predanim radom, dobrom organizacijom i praćenjem lokalnog tržišta, na kućnom pragu ostvaruju značajne prihode. Tako pokrivaju sve troškove svog domaćinstva i školuju sina, koji je odličan učenik Elektrotehničke škole u Živinicama.

Derviševići nisu uspjeli pronaći stalno zaposlenje, ali su oslanjanjem na vlastite snage i uz podršku Partner mikrokredtine fondacije, podigli mini stočnu farmu sa 4 muzne krave, jednom junicom i jednim teletom. Imaju i manju farmu za proizvodnju konzumnih jaja koja broji 35 koka nosilja. Sve su upotpunili sa dva plastenika ukupne površine od 80 kvadratnih metara, gdje uzgajaju različite vrste povrća. Na svojih 25 dunuma zemlje proizvode silažu i žitarice za stočnu hranu, ostvarujući tako velike uštede.

Prodaju sve što proizvedu

„Mlijeko, sir, kajmak i ostalo uglavnom prodajemo u Tuzli. U nekoliko zgrada svoje proizvode nosimo direktno na vrata našim stalnim mušterijama. Ostalo prodamo na pijaci u Živinicama. Potrebe tržišta su takve da ne možemo proizvesti koliko se neki proizvodi traže, posebno mliječni“, kaže veoma zadovoljni Izet Dervišević.

Stočarstvo je ipak njihov glavni izvor prihoda i domaćin iz Bašigovaca s ponosom ističe da su on i supruga od prodaje mlijeka i mliječnih proizvoda sagradili novu kuću.
Kako su zahtjevi i broj njihovih mušterija sve veći, odlučili su se nedavno na proširenje farme. U prilog im je išao kreditni proizvod Partner mikrokreditne fondacije „Stočar“ namijenjen upravo farmerima poput njih. Ovaj kredit uz odobreni novac uključuje i besplatnu stručnu pomoć agronoma.

Nedavno proširili farmu

„Od Partnerovih sredstava nabavili smo još dvije krave i tako povećali proizvodnju. Jako smo zadovoljni uslovima, posebno brzinom obrade zahtjeva za kredit i činjenicom da su nam njihovi službenici stalno na raspolaganju. Od velike su nam koristi savjeti koje dobijamo, jer tako postižemo bolji kvalitet mlijeka“, ističe ovaj farmer.

Izet i Ramiza namjeravaju i dalje povećavati kapacitet svoje farme i u tome računaju na podršku iz programa „Stočar“ Partner mikrokreditne fondacije. Na ovaj način razvile su se mnoge nove i postojeće farme širom Bosne i Hercegovine.

Mikrokredit za stočarstvo je namijenjen za finansiranje aktivnosti u mljekarstvu (proizvodnja mlijeka, sira, jogurta, putera i ostalih mliječnih proizvoda), stočarstvu (uzgoj goveda, pilića, svinja, ovaca, ćurki i ostalo) kao i mesne prerađevine, te ribarstvu (uzgoj ribe i riblje mlađi). Kredit je posebno povoljan za farmere koji imaju ugovoren plasman proizvoda sa prerađivačima ili zadrugama i podstiče domaću proizvodnju. Programom je obuhvaćena besplatna tehnička pomoć agronoma i pružanje savjeta.

(freshpress.info)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

    Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

    Komentari

    Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

    U utorak u Kalesiji akcija dobrovoljnog darivanja krvi

    Šećerni lokum je omiljeni tradicionalni slatkiš, a ovo je najjednos …

    U subotu isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

    Čestitka povodom Međunarodnog praznika rada: NEON Solucije i NEON Te …

    Čestitka povodom Međunarodnog praznika rada: UNIS TOK Kalesija

    CLOSE
    CLOSE