Kalesija 10°

Federacija BiH po propisima Jugoslavije: Proizvodi i dalje ne mogu u RS!

Hemijski proizvodi iz Federacije BiH i dalje ne mogu na tržište manjeg bh. entiteta. Traži se krivac za ovakvo stanje, ali i moguća rješenja.

dita

Loše zakonske odredbe u Federaciji BiH koje su prepisane još iz vremena bivše Jugoslavije, jedan su od glavnih krivaca zašto hemijski proizvodi iz ovog entiteta ne mogu na teritoriju Republike Srpske. Naime, manji bh. entitet je u ovoj godini donio novi Zakon koji je usklađen sa evropskim standardima, te traže da privredna društva iz Federacije BiH poštuju odredbe RS-a. To znači da bi fabrike koje se bave proizvodnjom hemijskih proizvoda trebale imati registrovanu djelatnost i na području Republike Srpske, odnosno poštovati takve propise. Obzirom da je veliki broj firmi koje nisu u mogućnosti, zbog finansijske situacije, registrovati svoju djelatnosti i u RS-u, ovo će umnogome značiti negativne efekte na poslovanje. Među njima je i tuzlanska Dita, firma koja pokušava ponovo osvojiti domaće tržište.

”Šta je nama problem? Problem je što je došao Zakon i rekli od danas vas nema tamo. Mi i kad bi htjeli sve to da uradimo ne možemo preko noći. Nama treba vremena, nama treba novaca”, kaže Nedžad Gavranović iz Dite.

U rješavanje ove problematike uključila se Vlada TK. Od Federacije traže uključivanje nadležnih tijela i izmjene zakonskih odredbi.

”Poslat ćemo određenu inicijativu ili apel prema Federalnoj Vladi i Federalnom parlamentu da što prije te zakonske okvire koji uređuju ovu oblast koji imaju proizvođači koji se bave proizvodnjom proizvoda koji u sebi imaju hemikalije i biocide da se što prije usvoji ova zakonska regulativa da bi se sinhronizovali zakoni u oba entiteta i samim tim razriješili ove probleme”, navodi Srđan Mićanović, ministar industrije, energetike i rudarstva TK.

I vlast i proizvođači su saglasni u jednom. Zatražit će obustavljanje primjene sadašnjih propisa u RS-u do momenta izmjene zakona u Federaciji BiH. Naravno, očekuju da i Vlada i Parlament Federacije hitno poduzmu određene mjere, kako ne bi proizvođači snosili štete.

”Da se pokušaju na neki način sve te normativne akte usaglasiti između Federacije i Republike Srpske a da za to vrijeme Republika Srpska stornira svoju odluku dok se to ne reguliše. Nek nam daju određeni rok, je li to četiri, pet, šest mjeseci”, ističe Gavranović.

Resorni ministar kaže da je cilj dobiti vremenski period neprimjene ovih propisa, da bi se Federacija prilagodila propisima koje Evropska unija zahtijeva.

Do tada, najviše štete je ipak na plećima proizvođača. Hoće li vlast napokon pomoći proizvođačima, ili će se i ovaj put oglušiti o njihovu inicijativu, znat ćemo u narednom periodu izvještava RTV Slon.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

    Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

    Komentari

    Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

    Mektebsko takmičenje 2024: Ekipno najuspješniji takmičari iz džema …

    U OŠ Kalesija realizovane aktivnosti u okviru kampanje “Manje e …

    Hasiba Kurtić izabrana za potpredsjednicu organizacije Žene SDA BiH

    BK Kalesija najavio nove aktivnosti, u toku pripreme za biciklijadu

    Sjajna vožnja: Lejla Njemčević upisala ubjedljivu pobjedu na utrci …

    CLOSE
    CLOSE