Kalesija 12°

Suze radosnice kod Fatme Bulić: Nova kolica stigla za nju iz Kuvajta

Vedro i lijepo lice dočekalo nas je na ulazu u prostorije Udruženja “Osmijeh nade” Kalesija. Fatma Bulić, dvadesetogodišnja djevojka svojom pozitivnom energijom i harizmom privlači pažnju svih osoba pa tako i medija, a danas je dobila nova kolica.

Fatma Bulic

Godinama se Fatma mučila sa starim istrošenim kolicima, zbog čega je bila presretna kada je saznala da će konačno dobiti kolica ne električni pogon koju su za nju pripremili članovi Udruženja “Most povjerenja” Sarajevo. Donaciju je predao Taysir Fares, a donator je Salem El Bedr iz Kuvajta.

Povodom toga, danas smo odlučili da razmijenimo par riječi sa Fatmom, kako bi se s njom bolje upoznali.

Kada je imala šesnaest mjeseci, povišena tjelesna temperatura kod nje je uzrokovala paraplegiju, stanje potpune oduzetosti dijela tijela uzrokovano ozljedom leđne moždine. Nakon toga, ni za nju a ni za njene roditelje život više nije bio isti. Djetinjstvo je provela u kolicima, ali to je nije demotiviralo, ona je željela da bude pozitivan primjer svim osobama sa invaliditetom.

Fatma Bulic (2)

Sa petnaest godina izdala je svoju prvu zbirku “Osmijeh mi vrati”, a počela ju je pisati kada je imala devet godina. Sljedeće dvije zbirke izdala je nakon dvije godine, a trenutno radi na svojoj četvrtoj knjizi, romanu.

-“Maturirala sam u Mašinskoj školi u Tuzli za mašinskog tehničara za napredne tehnologije”, započinje svoju priču Fatma, te nastavlja:

-“Društvo je manje više uvijek prema meni bilo u redu, ali pristup tom društvu, te barijere po gradu, to je malo komplikovano, jer za osobe u kolicima nije baš lako da se popne uz ivičnjak, trotoar pa i u rupe na cestama”, govori ona.

Fatma Bulic (24)

Bez obzira na težak put kojim je morala ići, ona kaže da za nju njen invaliditet nikada nije predstavljao nikakvu prepreku, te da je gledala na njega kao na dar.

-“Kolica za mene nisu prepreka, nego jednostavno su dar zahvaljujući kojem se trudim da se pokažem i dokažem u društvu, hoću da znaju da isto onoliko vrijedim kao i bilo ko drugi”, ističe Fatma .

Kako bi to dokazala, napisala je tri knjige, a trenutno piše roman, koji će bar se nada, izdati zahvaljujući dobrim ljudima.

-“Tema romana je svakidašnja, ljubav naravno, u tome se nalaze jednostavno stvari koje doživljava svaka osoba na neki način, ljubav koju svako od nas može da doživi i vidi”, kaže Bulić za NEON Televiziju.

Ona ovom prilikom traži i pomoć kako bi mogla izdati svoj roman. Njeni roditelji nisu u mogućnosti da to finansiraju, a ona vjeruje kako njeno društvo neće dozvoliti da njen roman ostane skriven u ladici.

13267692_605529432955507_2587444874183009986_n 1

Ona nikada nije imala problema sa društvom koje je okružuje, o čemu rado i priča. Prije mjesec dana mediji su je proglasili najljepšom maturanticom Tuzlanskog kantona, jer je svojim osmijehom još jednom dokazala da su “točkovi” samo “točkovi” i ništa više od toga.

-“Gledajte jednu stvar, veoma je važno da se ja kao osoba sa invaliditetom pojavim u društvu da bi me ono prihvatilo, ne mogu ja sjediti u kući i čekati da me prihvati. Što se tiče prihvatanja mene, to je sasvim uredu i sasvim normalno, čak i na zavidnom nivou, jer su me prihvatili, pomogli”, otkriva Fatma.

Njena želja jeste da nekada upiše studij žurnalistike u Tuzli, ali nažalost, njeni roditelji joj ni to ne mogu priuštiti, zbog čega je trenutno u potrazi za poslom.

-“Trenutno sam u potrazi za nekim poslom, da se preselim u grad, malo bliže fakultetu. Kada bih imala mogućnost voljela bih da upišem žurnalistiku jer vidim se u tome, kao što vidite volim da pišem, mogla bih da radim na televizijama i na radiju jer mi tu ne treba neka fizička spremnost.

Njena poruka je jasna: “Nema nijednog dobrog razloga da bi snovi ostali samo snovi”, a podršku u ostvarivanju svojih snova ima i od svojih roditelja. Nova kolica na električni pogon će također pomoći lijepoj Fatmi da ostvaruje svoje snove, zbog čega je zahvalna na pomoći koju je dobila od Udruženja “Osmijeh nade” Kalesija i Udruženja “Most povjerenja” Sarajevo.

Fatma Bulic (19)

NEON Televizija

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Operativna akcija „Bjegunac“- slobode lišeno pet lica

U subotu Prvi dječiji festival folklora u Tojšićima

Pravilnik o zabrani pušenja u FBiH stupa na snagu: Inspektori spremni …

Memorijalna utakmica u znak sjećanja na Admira Mujanovića-Ribu

Putujuće pozorište ponovo dolazi u Kalesiju

CLOSE
CLOSE