Kalesija 11°

Škola na međuentitetskoj liniji: U Memićima upisano 16 prvačića, 6 dolazi iz manjeg bh. entiteta

Programom predškolskog odgoja i obrazovanja na području Kalesije obuhvaćeno je 217 djece.

U JU OŠ Memići ove godine je smanjen broj upisane djece u prvi razred, te 16 djece pohađa predškolsku nastavu.


Povodom početka Programa predškolskog odgoja i obrazovanja ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović posjetio je JU OŠ Memići, Kalesija, kako bi se uvjerio u spremnost škole i kvalitet izvođenja nastave.

“Program obaveznog odgoja i obrazovanja se realizira za onu djecu koja su upisala prvi razred osnovne škole, a nisu do tada bili uključeni u program predškolskog odgoja i obrazovanja. Imao sam potrebu da dođem u Memiće, jer se nalaze u blizini međuentitetske linije. Htio sam da se uvjerim kako protiče taj program, je li kvalitet na nivou i zadovoljan sam onim što sam vidio. Cilj je da sva djeca na području TK imaju iste uslove za odgojno-obrazovni proces.”, kazao je ministar Omerović.

Do devedesetih godina i ratnih dešavanja na ovom području škola je imala 1300 učenika. Trideset godina kasnije taj broj je 242 učenika.

Osnovna škola Memići ima ukupno 242 učenika, raspoređenih u 17 odjeljenja. 230 učenika nastavu pohađa u Centralnoj školi, te 12 učenika u PŠ Zukići.

Predškolsku nastavu u osnovnoj školi Memići pohađa i 6 učenika sa područja manjeg bh. entiteta.

U ovom periodu važno je da se djeca druže i oslobode. Učiteljica je Mirela Fejzić, ima zavidno radno iskustvo. Zadovoljni smo njenim radom sa učenicima. Imamo djecu iz povratničkih području, koja žive u manjem bh. entitetu i dolaze iz Hajvaza, Mahale…”, kazao je Mirzet Alić, direktor JU OŠ Memići.

Načelnik Sead Džafić također je prisustvovao ovoj posjeti. Nakon posjete školi u Memićima, načelnik Džafić, ministar Omerović i zastupnica u Skupštini TK Hasiba Kurtić, obišli su Javnu predškolsku ustanovu koja je u procesu izgradnje.

“Dječije obdanište je u fazi izgradnje. Ministar je obećao sredstva kako bi mogli završiti ovaj objekat. Projekat se realizuje u tri faze. Potrebno je još oko 1 milion KM da se završi objekat.”, kazao je načelnik Džafić.

Svoju posjeti Općini Kalesija ministar Omerović završio je obilaskom sportske dvorane zajedno sa načelnikom Džafićem i zastupnicom u Skupštini TK Hasibom Kurtić.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Više od 20 miliona KM isplaćeno političkim subjektima u 2023. iz bu …

  Vedran Alidžanović novi glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuz …

  Oni su se istakli posebnim zaslugama: Imena onih koji će dobiti opći …

  Živinice: Pronađeno tijelo muškarca, policija na terenu

  Ford otvorio knjigu narudžbi za najsnažniji Mustang do sada

  CLOSE
  CLOSE