Kalesija 12°

Rukometaši BiH saznali potencijalne rivale u borbi za plasman na Svjetsko prvenstvo 2025. godine

Rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine očekuje više nego težak put ka eventualnom plasmanu na Svjetsko prvenstvo 2025. godine.

Poslije završetka druge grupne faze na Euru u Njemačkoj, postali su poznati sastavi oba kvalifikaciona šešira za Svjetsko prvenstvo koje se sljedeće godine u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj.

Foto: T. S./Klix.ba

Već je poznato 18 učesnica pomenutog turnira, a pored domaćih selekcija, plasman su izborile i reprezentacije Njemačke, Švedske i Francuske kao polufinalisti Eura u Njemačkoj te Bahrein, Japan, Katar i Kuvajt iz Azije, Argentina, Brazil i Čile iz Južne Amerike te Alžir, Zelenortska Ostrva, Egipat i Tunis iz Afrike.

Kvalifikacije će dati još 11 učesnika, a BiH se nalazi u drugom šeširu. Protivnici koji se nalaze na drugoj strani žrijeba su izuzetno teški pa je pred našom reprezentacijom jako težak zadatak.

Tako su potencijalni rivali rukometne reprezentacije BiH u baražu za odlazak na Svjetsko prvenstvo selekcije Slovenije, Mađarske, Portugala, Austrije, Islanda, Nizozemske, Španije, Crne Gore, Češke, Poljske i Sjeverne Makedonije.

S druge strane pored Bosne i Hercegovine, u šeširu nenositelja se nalaze još i Gruzija, Farska Ostrva, Švicarska, Rumunija, Grčka, te pobjednici prvog kruga kvalifikacija koji se igra u martu. Drugi krug zakazan je za maj.

Također, pozivnicu IHF-a za prvenstva svijeta 2025. i 2027. godine je dobila selekcija SAD-a s obzirom da će se Olimpijske igre 2028. godine održati u Los Angelesu.

Osim 11 evropskih mjesta, još dva mjesta će popuniti najuspješnije reprezentacije s prvenstva Sjeverne i Srednje Amerike i još jedna selekcija sa specijalnom pozivnicom EHF-a.

Učesnici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo:

Prvi šešir: Slovenija, Mađarska, Portugal, Austrija, Island, Nizozemska, Španija, Crna Gora, Češka, Poljska, Sjeverna Makedonija.

Drugi šešir: Gruzija, Srbija, Farska Ostrva, Švicarska, Rumunija, Grčka, Bosna i Hercegovina, Belgija/Italija, Estonija/Ukrajina, Slovačka/Izrael, Finska/Litvanija.

klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Mladost” slavila pobjedu,”Sloga” i “Bos …

Juniori “Bosne” osvojili drugo mjesto na državnom prvenst …

Završen memorijalni turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ikanović …

Zekerija Jahja Salihović drugi na državnom takmičenju iz islamske v …

VIDEO/ Bez obzira na kišno vrijeme 65 mališana uzelo učešće na &# …

CLOSE
CLOSE