Kalesija 16°

Planinari Miralem Hamzić i Selvir Selimović dobili licence za vodiče „A“ kategorije – Ljetne ture

Tokom vikenda na području Smetova – Zenica u organizaciji Komisije za vodiče PS FBiH realizovan je ispit za vodiče „A“ kategorije – Ljetne ture. Ova kategorija vođenja podrazumijeva, osnovno vodičko znanje, kretanje različitim ravničarskim i brdsko-planinskim terenima, izleti, pohodi, osnovno znanje upotrebe užeta, ostalih osiguranja na turi i upotreba štapova (palica). Vođenje u ovoj kategoriji se vrši po označeni ili slabo označeni putevi, izleti i pohodi. Pored toga označene planinarske staze, sa malim snijegom i lake neoznačene staze.

Nakon uspješno završenog Ljetnjeg tečaja kandidati su odradili pripravnički staž u matičnim planinarskim društvima te stekli potrebne uslove za izlazak na polaganje ispita.

Ovaj ispit je realizovala Komisija za ispite PSFBiH kroz pismene testove-provjere, pojedinačne usmene i praktične radnje na terenu, na vođenju planinarskeog izleta – ture.

Završetkom ovog ispita PS FBiH je bogatiji za 15 novih Planinarskih vodiča A kategorije za vođenje planinara u planine u Ljetnjim uslovima.

Vodiči dolaze iz 11 planinarskih društava/klubova PS FBiH sa područja cijele FBiH i to iz: PSK Prijatelj prirode Sarajevo, UP Vedro Zenica, PD Kalesija Kalesija, PD Prenj Glogošnica 1979 Glogošnica, UG Azimut 135 Zenica, PD Visočica Sarajevo, PD Konjuh Tuzla, PD Radoč Bužim, PSD Poštar Zenica, PD Koprvnica Bugojno, EPD Treskavica Jezera Trnovo.

Članovi PD “Kalesija” Kalesija Miralem Hamzić i Selvir Selimović su uspješno položili stručni ispit i sada su licencirani vodiči „A“ kategorije – Ljetnje ture.

Planinarski savez FBiH želi, nastavkom redovnog školovanja i licenciranjem novih planinarskih vodiča poboljšati rad i sigurnost planinara u planini u planinarskim društvima.

Zahvaljujemo se na podršci svim planinarskim društvima/klubovima iz kojih dolaze vodiči, a za direktnu i tehničku pomoć našem domaćinu PD “Smet” sa Smetova kod Zenice, naveli su iz Planinarskog saveza FBiH.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Damir Džafić izabran za novog predsjednika Nogometnog saveza općine …

  Objavljen Javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći učenici …

  63-godišnja Zeničanka diplomantica na Odsjeku za arapski jezik i knj …

  Žena i dvoje djece pronađeni mrtvi u stanu muškarca koji se sinoć …

  Šesti memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ik …

  CLOSE
  CLOSE