Kalesija 27°

Kad Kosovka zavrne rukave i napravi bosansku krompirušu: “Uvijek sam željela da probam, to sam i uradila”

Mi Balkanci u mnogo čemu smo slični, a posebno kada je u pitanju hrana. Veliki smo gurmani i ljudi koji vole tradicionalnu hranu, koja sve više dobija na značaju i vraćanju na naše trapeze, naročito kada slavimo blagdane.

U Bosni i Hercegovini je specijalitet pita. No, ne može svako zakuhati i razviti pitu, kažu naše domaćice, onako na oklagiju, da jufka bude tanka i razvuče se preko cijelog čaršafa i ne pukne.

Mlada Albanka Nep Qorraj, po zanimanju novinarka, ne samo da joj dobro ide držanje pera i pisanje, odlična je slatkičarka i kuharica, koja voli ekperimentisati sa novim okusima.

Pored tradicionalne albanske hrane često se upusti u avanturu i napravi jelo svojstveno drugim narodima, tradicijama, religijama.

Pita i peciva zauzimaju posebno mjesto i na albanskom stolu, ali napraviti krompirušu bio je pravi slasni izazov, kaže, koji joj je pošao od ruke. S obzirom da se bori sa onkološkom dijagnozom, koja je dovela do nefunkcionalnosti jedne ruke, razviti pitu za nju je hrabar potez.

“Naš Balkan je podjednako oštar i kontroverzan koliko i pun ljubavi i raznolik. Bilo da je reč o ljudima, bilo da je reč o hrani, ukusima… U našoj porodici pite se uvek prave i za nas i za goste. U čast. Pripremamo razne vrste pita, ali ne i onu sa krompirom, koju vi zovete “krompiruša”. Uvek sam želela da probam i to sam i uradila. Čini se da sam to jako dobro uradila, jer su me brojne reakcije vaših građanki natjerale da povjerujem u ovako nešto!”, kazala je Nep Qorraj, koja dodaje da sve što radite sa ljubavlju i strašću je lako, a isto važi i za pravljenje pite.

Otkrila je, kuhanje joj pomaže da se oslobodi stresa i nevolja vanjskog svijeta. Pomaže da se brine o sebi, da ne misli loše i da ide dalje. U kuhanju uživa i kada se uhvati oklagije i kutlače, voli tome da se u potpunosti posveti.

“Imam naviku da ne započinjem posao osim ako mu se u potpunosti ne mogu posvetiti. Tako sam se učila otkako sam počela da kuvam, a to je nešto sto radim sa puno ljubavi”

Zbog čega je privlače bosanska tradicionalna jela i običaji, kazala je da se zaljubila u našu državu i ljude kada je službeno 2009. godine došla u posjetu Bosni i Hercegovini.

“Osjećala sam se posebno od prvog trenutka kada sam kročila u Sarajevo. Upoznala sam veoma drage, bliske i kulturne ljude. Nikada se nisam osjećala kao gost, već kao kod kuće. Volela bih da ponovo posetim vašu zemlju, ali ovaj put tokom leta.”

Nep Qorraj radi na Radio-televizija Kosovo, kao urednica vijesti na engleskom jeziku. Posao, kao i porodične obaveze su sve ono što hrabro nosi na svojim malim leđima, jer nije lahko sve uskladiti u vremenu užurbanosti i kada svaka strana zahtjeva potpunu posvećenost. Porodica joj je na prvom mjestu i velika podrška u svemu što trenutno prolazi.

Voli i sport, pa joj od ruke ide i to. U ovom poslu je dobila priliku biti komentator na dva sportska događaja: boks i fudbalski meč.

“Počela sam da radim u medijima odmah nakon rata na Kosovu. U tom dobu mi je bila zanimljiva ideja o informacijama i njihovom prodoru van sfere u kojoj smo živjeli. Mogu slobodno reći da sam se motivisala od svetskih medija koji su u to vreme izveštavali o dešavanjima na Kosovu. Činilo mi se da je to profesija koliko humana, toliko i plemenita.”

Na televiziji je radila sve poslove koji se mogu raditi u medijima: pripremala vijesti, pisala, prezentovala nedjeljne i dnevne emisije.

“Ne mogu reći u kojoj se poziciji osjećam bolje, ali sa trenutnom situacijom u kojoj se nalazim više volim da se bavim medijima na daljinu. Impulzivnost i dinamika rada, trenutno, ne idu na ruku! Zato sam odabrala da radim na veb stranici javnog emitera Kosova, kaže, te se osvrnula i na najproblematičinija pitanja sa kojim se suočavaju online mediji na Kosovu.”

“Govor mržnje i dezinformacije su najproblematičnija pitanja sa kojima se suočavaju onlajn mediji na Kosovu. To je zbog činjenice da svaki pojedinac ima priliku objaviti vijesti čak i ako nije profesionalac u medijima. Ali vjerujem da se to ne dešava samo nama. To je trend koji je zahvatio ceo region i svet, ne samo Kosovo.”

Prošle su dvije godine kako se ova mlada žena suočava s stalnom borbom i dijagnozom. Volju i želju uvijek nalazi u najbližim ljudima: mužu i djeci, a i posao koji radi pomaže da lakše sve prebrodi.

Nije lako i svako ko je bio na mom mestu to najbolje može reći. Ali negdje sam pročitala da Bog najteže bitke povjerava svojim najboljim vojnicima! Stoga cijelo ovo putovanje doživljavam kao blagoslov i još jedan test za svoju borbenu ličnost!, poručuje i nada se da će u bliskoj budućnosti imati svoju kulinarsku emisiju i na taj način povezivati ljude iz regiona koji će upoznavati druge religije i tradiciju i na taj način graditi bolji ambijent za suživot i razumijevanje na cijelom Balkanu.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Kazna od 3500 KM za SDA Kalesija zbog preuranjene kampanje na faebook- …

Knjiga “Vrisak do neba” Hazete Hamzić Salihović nakon š …

Digitalizacija usluga: Olakšavanje izdavanja ličnih dokumenata za gr …

Teretnjaci.ba – Balkanci u zajedničkoj vožnji, lijep gest jedn …

Laha Prom: U četvrtak nastupa Adnan Nezirov

CLOSE
CLOSE