Kalesija 18°

FOTO/Do sada najposjećeniji sajam zdrave hrane u Kalesiji: Svoje proizvode i rukotvorine predstavilo 60 izlagača

U Kalesiji je održan 15 sajam ekološki zdrave hrane, tradicionalnih proizvoda i turizma, koji je okupio preko 60 izlagača iz cijele Bosne I Hercegovine.

Prema riječima organizatora ovo je do sada najsadržajniji i najposjećeniji sajam, koji je izložbeno prodajnog karaktera, a sve ono što su uzgajali na imanjima i pravili u svojim domaćinstvima poljoprivredni proizvođači su ponosno predstavili zainteresovanim kupcima i posjetiocima.


Svoje domaće proizvode i rukotvorine su predstavile i članice Udruženja žena “Sumejja Kalesija. Ovo je njihovo prvo učešče na sajmu, ali ne i prva aktivnost humanitarnog karaktera. Novac prikupljen od prodaje kolača i domaćih proizvoda uručit će kao pomoć narodu Palestine. Kalesijci su prepoznali njihovu humanu misiji i podržali kupovinom proizvoda.

Udruženje građana “Citizen” Kalesija je organizator sajma. Proizvodi koji su predstvaljeni na sajmu u Kalesiji morali su ispuniti određena načela organske proizvodnje. Pored promocije zdrave hrane, domaćih proizvoda i poljoprivrednih proizvođača, u okviru sajma predstavljeni su i turistički potencijali za razvoj seoskog turizma u našoj općini.

“Svake godine smo sve više prepoznati kako u lokalnoj tako i široj društvenoj zajednici. Povećao se broj izlagača, odnosno proširila se teritorija iz kojih dolaze. Postigli smo svoj cilj i imamo izlagače iz Krajine, Kozarac, Zenice, Tešanj, tradicionalno dolaze iz Gunje (Hrvatska), kao i iz cijelog Tuzlanskog kantona”, kazao je Mersad Hasanović, predsjednik Udruženja građana “Citizen” Kalesija.

Udruženje građana “Citizen” Kalesija za najuspješnije izlagače i proizvođače su obezbijedili vrijedne nagrade.

Pored izložbeno-prodajnog dijela, u sklopu sajma je održano i stručno predavanje, na kojem su izlagači se upoznali sa teoretskim aspektima i prednostima korištenja prirodnih, ekoloških resursa u proizvodnji zdrave hrane i turističkim potencijalima općine Kalesija.

Udruženju građana “Citizen” partneri u organizaciji sajma su: Udruženje “Snaga kalesijske žene”, MSŠ Kalesija i BKC “Alija Izetbegović Kalesija”. Pokrovitelji: Općina Kalesija, Predsjednik Skupštine TK.

Projekat pisanja članka o promociji agroturizma podržala je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Oružane snage BiH obilježavaju 18 godina postojanja

  Obavještenje korisnicima prava na novčanu egzistenciju

  Ženska fudbalska reprezentacija BiH danas protiv Slovenije: Na spisku …

  Emina Dervišević dobila Evropsku nagradu u medicini, posvetila je po …

  VIDEO/Održana Centralna rasprava o Nacrtu budžeta: Oko 120 prijedlog …

  CLOSE
  CLOSE