Kalesija 19°

VIDEO/Zanatlije iz Kalesije: Imaju li zanati budućnost?

Sama riječ zanat je arapskog porekla koja je u naš jezik preuzeta od turske reči sanat što u prevodu znači majstorija ili vještina. U osnovi svakog zanata leži vještina obrade sirovina ili pružanja usluga. Zanati su uglavnom zasnovani na tradicionalnim znanjima i tehnologijama uz upotrebu prirodnih materijala u procesu proizvodnje.

Jedan od onih koji je savladao vještine rada sa staklom je Malagić Mirzet u Kalesiji poznatiji kao staklar Malaga kome uvijek mogu otvoriti vrata jer će ih tamo dočekati prijatno i veselo lice, spremno za uraditi posao i progovoriti koju, ono kako kažemo, usput.  Malaga je nakon rata otvorio svoju radnju, njegova radnja i danas se nalazi u Kalesiji. Kako kaže njegovo staklo “putuje” kako po gradovima Bosne i Hercegovine tako i van njenih granica a zahvaljujući onima koji cijene kvalitetan rad.

Odem ja u Njemačku i druge države, kaže Malaga ali mogu biti samo tri dan –srce vuče kući. Osim Mirzeta Malagića Kalesija ima još zantlija koji uspješno rade svoj posao. Rade ga iz ljubavi. I to je motiv koji ih tjera da budu što bolji te da spoje tradiciju i tehnologiju. Sanel Hamzić već 20 godina ima svoj rtv servis, bavi se popravljanjem televizora, radija, računara. Ljubav prema elektronici javila se i prije upisa srednje Elektrotehničke škole. Nakon završetka škole otvorio je svoju radnju u Sapni. Počeo je, kaže sa lemilicom i par neophodnih alatki. Od prije tri godine njegova radnja RTV servis “Hamzić” nalazi se u Miljanovcima.

 

Iako je rijetkost vidjeti mladog čovjeka koji umjesto odlaska bira pokrenut svoj vlastiti biznis, takvih ima. Semir Burek iz Tojšića dokaz je da zanati, posebno oni čiji je glavni alat makaze i češalj, imaju budućnosti. Sa samo 18 godina Semir je zaplovio u neizvijesne vode biznisa. Već dvije godine jako dobro pliva tim vodama, a daje priliku i mladim pripravnicima da nauče posao.

Više pogledajte u emisiji Sasvim (ne) obične priče

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona izdaje upozorenje i preporuke …

Zašto visoke temperature uzrokuju glavobolje i šta možete učiniti …

Majke Srebrenice i preživjele žrtve genocida obišli mjesta masovnih …

Tragičan kraj: Pronađeno tijelo jednog utopljenika u Drini, za drugi …

Neumski hotelijeri zadovoljni sezonom, pronalazak kvalitetne radne sna …

CLOSE
CLOSE