Kalesija 20°

Potpisani novi ugovori o pomoći osobama koje su stradale u poplavama i klizištima 2014.godine

Zahvaljujući Protokolu o saradnji koji je potpisan između Općine Kalesija i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP-a) jučer su u našoj općini potpisani ugovori sa osobama koje će dobiti pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje i zapošljavanja.

Kao dio podrške područjima pogođenim poplavama 2014.godine, završen je izbor korisnika za ekonomsko osnaživanje u okviru Programa za oporavak od poplava-stambeno zbrinjavanje. Ekonomsko osnaživanje podrazumijeva pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje, zapošljavanja i samozapošljavanja koju će dobiti 227 domaćinstava u BiH. Ova domaćinstva učestvuju i u komponenti Programa koji se tiče stambenog zbrinjavanja, a kroz koju će im biti obezbjeđen siguran smještaj izgradnjom novih ili sanacijom postojećih stambenih objekata.

Od ukupno 20 korisnika Programa sa područja općine Kalesija sedam domaćinstava će primiti dodatnu podršku u oblasti ekonomskog osnaživanja. Četiri  porodice će dobiti pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje i šest za zapošljavanje.

Senaid Tupajić koordinator Programa ispred Općine Kalesija ističe da se na ovaj način pomaže osobama koje su stradale u klizištima i poplavama 2014.godine da pored krova nad glavom imaju i način da zarade novac, bavljenjem poljoprivredom, a šest osoba će imati zaposlenje na području naše općine.

Vrijednost projekta koji se provodi u BiH je 15 miliona eura, a finansira ga Evropska unija u saradnji sa Vladom FBiH, Vladom Republike Srpske UNDP-om kao i sa lokalnim vlastima.

Program se implementira u opštinama/općinama i gradovima: Banja Luka, Bijeljina, Bratunac, Brod, Cazin, Doboj, Doboj Istok, Domaljevac-Šamac, Donji Žabar, Goražde, Gračanica, Gradiška, Jezero, Kakanj, Kalesija, Kostajnica, Laktaši, Lopare, Maglaj, Modriča, Novi Grad, Odžak, Orašje, Petrovo, Prijedor, prnjavor, Sapna, Srbac, Srebrenik, Šamac, Šekovići, Šipovo, Teslić, Tešanj, Travnik, Tuzla, Ugljevik, Vareš, Vlasenica, Vogošća, Zavidovići, Zenica, Zvornik i Žepče.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona izdaje upozorenje i preporuke …

Zašto visoke temperature uzrokuju glavobolje i šta možete učiniti …

Majke Srebrenice i preživjele žrtve genocida obišli mjesta masovnih …

Tragičan kraj: Pronađeno tijelo jednog utopljenika u Drini, za drugi …

Neumski hotelijeri zadovoljni sezonom, pronalazak kvalitetne radne sna …

CLOSE
CLOSE