Kalesija

Kalesija: Od 1.1.2023. do 31.10.2023. godine prijavljena 22 slučaja nasilja u porodici

Različitim aktivnostima u BiH obilježava se i podržava Međunarodna kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“. Ova Kampanja se obilježava od 25. novembra do 10. decembra svake godine.

FOTO: Ilustracija

U svijetu je 25. novembar proglašen Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i potrebno ga je obilježiti tako da se osude svi oblici rodno zasnovanog nasilja, od nasilja u porodici, silovanja, seksualnog uznemiravanja, do nasilja počinjenog od strane države, uključujući i torturu i zlostavljanje žena političkih zatvorenica jer  predstavljaju kršenje ljudskih prava. Poražavajući su podaci da svaka peta odrasla žena, tokom svog života, bar jednom bude žrtva fizičkog nasilja, dok svaka deseta žena  bude žrtva seksualnog nasilja.

Na 26. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Kalesija koja je održana u petak 24.11.2023.godine usvojena je Informacija o primjeni protokola intervencije u slučajevima nasilja u porodici na području općine Kalesija.

Protokol intervencija u slučaju nasilja u porodici za Tuzlanski kanton potpisan je od strane nadležnih ministarstva u decembru 2009. godine, a cilj Protokola je detaljnije urediti oblast djelovanja nadležnih institucija kada je u pitanju problematika nasilja u porodici. Potom je na području općine Kalesija formirana grupa profesionalaca koji su radili na prilagođavanju kantonalnog protokola uslovima primjene na području naše općine. Protokol intervencija u slučaju nasilja u porodici za općinu Kalesija potpisan je u aprilu 2012. godine. Potpisnici Protokola intervencija u slučajevima nasilja u porodici na području općine
Kalesija su:

 1. JZU Dom zdravlja Kalesija,
 2. Općinski sud Kalesija,
 3. PU-PS Kalesija,
 4. JU OŠ Kalesija
 5. UG „Vive žene“ Tuzla i
 6. JU Centar za socijalni rad Kalesija.
  Cilj Protokola je stvaranje saradnje na lokalnom nivou, a radi unapređenja zaštite žrtava nasilja u porodici, prevencije nasilja i stvaranje preduslova za zaštitu prava i dobrobiti lica izloženih nasilju u porodici.

U obrazloženju stoji da je u periodu od 01.01.2023. do 31.10.2023. godine ukupno je prijavljeno 22 slučaja nasilja u porodici, s tim da su prijave sadržavale više vrsta nasilja, a najčešće su u prijavi zatupljene fizičko i emocionalno nasilje, a koja su usko vezana jedno sa drugim. Tokom navedenog perioda bilo je tri smještaja u sigurnu kuću Vive žene u Tuzli. Što se tiče izricanja zaštitnih mjera prema licima koja su počinila nasilničko ponašanje tokom 2023.godine dostavljeno je šest rješenja o izircanju zaštitnih mjera zabrana približavanja žrtvi nasilja u porodici, zatim obaveznog liječenja od ovisnosti, a bilo je i slučajeva gdje je bilo ometanja, odnosno kršenja mjere od strane nasilnog lica koja su ponovo sankcionisana i prema njima su donijeta nova rješenja od strane Općinskog suda u Kalesiji.

“Kada su u pitanju podaci koji se vezuju na period od augusta pa na ovamo, onda možemo istaći da se vidi jedan evidentan pomak povećanja prijava nasilja. Samo u augustu na području Tuzlasnkog kantona smo imali 65 prijava nasilja u porodici, a za period august-semptembar ukupno 172 prijave. Kada 172 pijave uporedite sa brojem prijava u 2022. godini onda vidite koliko je to povećanje” kazao je Muhamed Majdančić direktor JU Centar za socijalni rad Kalesija u jutarnjoj emisiji RTV TK.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Muslimani večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj se ispisuje …

  Košarkaši sutra nastupaju: Juniori domaćini, ostale selekcije putuj …

  Kalesijski odbojaši upisali još jednu pobjedu

  Kako konzumiranje jaja može uticati na gubitak težine?

  BKC Kalesija: U ponedjeljak promocija izuzetno vrijednog djela BOSANSK …

  CLOSE
  CLOSE