Kalesija

Hasreta je imala 16 godina kad su babu odveli uskoro izlazi njena nova kasida koja govori o tom bolu

„Kad su babu odveli, tog sam trena umrla…“stihovi su nove kaside Hasrete Muratović a koja bi trebala uskoro ugledati svjetlo dana. Kasida odnosno duhovna pjesma je autobiografska, kako za Hasretu tako i za tekstopisca Muhameda Berbića, Elmedina Bošnjaka iz TV Podrinje koji ih je,kako kaže Hasreta, podržavao i učestvovao u snimanju spotova.

Ja sam rodom iz Grbavaca kod Zvornika, gdje sam kao 16-godišnja djevojčica svjedočila velikom zločinu koji je počinjen nad Bošnjacima mog mjesta. Ubijeno je i odvedeno oko 90 mještana, među njima i moj babo. Moj bliži rođak Muhamed Berbić, poznati novinar u ovom kraju, također je istog dana, 21. maja 1992. godine ostao bez oca i mnogo rodbine. To će do kraja živjeti u svima nama, a najbolje je objašnjeno prvim stihom kaside” kazala je Hasreta za portal NEON Televizije.

Pomenuta numera je trenutno u fazi montaže videospota i vrlo brzo će biti dostupna na kanalu „Hasreta Muratović“ na platformi YouTube i drugim mrežama. Zbog privatnih obaveza Damir Bečić koji je radio aranžmane za prethodne dvije kaside ovog puta izostao je iz ekipe, a muzički dio projekta „Kad su babu odveli“ potpisuje Miralem Slipić i Studio Megaton.

Sa snimanjem kasida Hasreta je počela prije dvije godine kada je i nastala kasida “Suze majke Hatidže”.

Moj rođak je pisao mnoge članke, priče i TV reportaže i filmove na tu temu i sretao se puno s majkama Srebrenice. Posebo se emitovno vezao za rahmetli Hatidžu Mehmedović, a i ja sam je lično poznavala. Jednom prilikom mi je pokazao tekst za kasidu „Suza majke Hatidže“ koji je se meni izuzetno svidio. Kasnije smo zajedno probali neku melodiju za tu numeru. Najmanje 5 godina ja sam je onako pjevušila ali nije bilo mogućnosti i prilike da se snimi. Kada sam srela gospodina Dževada Islamovića, humanitarca koji živi i radi u Austriji i podržava brojne projekte u našoj zemlji, on je, čim sam mu izvela prvu strofu, ponudio sa finansira troškove produkcije numere i videospota i tako je kasida nastala. Prošlo je toliko vremena da se čak i tekst morao mijenjati jer je majka Hatidža ranije preselila. Muzičku obradu za ovu i sljedeću kasidu „Hej, Podrinje“ radio je mladi i talentovani Kalesijac Damir Bečić. „Suza majke Hatidže“ je, sudeći po broju pregleda na raznim platformama i javnim izvođenjima postigla odličan uspjeh i naišla na izvanredan prijem u javnosti. Posebno se sluša i izvodi tokom Marša Mira od Nezuka do Potočara i skoro je postala nezvanična himna tog događaja. Vjerujem da su tome uz odličan tekst i aranžman doprinjeli i moj glas i izvođenje. Slučajno je vrlo brzo nastao tekst za „Hej, Podrinje“ koji se bavi istom tematikom, gdje se osim Srebrenice pominju i druga stratišta Bošnjaka u Podrinju i ista ekipa, Muhamed, Damir i ja potpisujemo i ovu kasidu. I „Hej, Podrinje“ je skoro ponovilo isti uspjeh i brojevi pregleda obje numere na platformi youtube.com već se približavaju milionu za relativno kratko vrijeme.” dodaje Hasreta.

Još kao dijete učila je mevlude i ilahije u džamiji posebno tokom mubarek mjeseca Ramazana. Govorili su joj da ima lijep glas. Ono što joj je ostalo u sjećanju jeste da su djeca nakon tih nastupa u džamiji dobijali slatkiše što ih je činilo izrazito sretnima. Nastavila je sa tim i kasnije te je više godina bila članica hora Medžlisa IZ Zvornik gdje je bila solista. Nastupali su uspješno na mnogim manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Želja joj je bila da snimi svoju ilahiju, što se i ostvarilo.

“Uz manju podršku sa strane, najveći dio ovih projekata finansirala je moja porodica koja mi pruža veliku podršku u svemu. Moj rođak, tekstopisac Muhamed Berbić ima spremnih nekoliko tekstova za mene i ako bude sve teklo prema planu, u narednom periodu snimit ću još 3-4 kaside, a po prvi put vjerovatno i klasične ilahije. Pripremaju se i neki dueti.Naša prva želja je bila da svoju emociju i želju za istinom i pravdom podijelimo s većom grupom ljudi i čini se da smo u tome uspjeli. “zaključuje Hasreta.

Sudeći prema prvim snimljenim kadrovima i stihovima numere ista će biti itekako emotivna a nema sumnje da Hareta izvodi iz srca što joj daje posebnu težinu. Spot je sniman i u Memorijalnom centru u Kalesiji Gornjoj.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Denisa Avdić: Borba sa karcinomom je teška, puna podrška oboljelim …

  Dok mladi napuštaju BiH, Kalesijka Irma Jusufović odlučila se kao …

  Proljeće je, vratila se Bingo Roda!

  “Bosna” dočekuje ekipu NK “Orahovica 74”, …

  Putevi u BiH: Saobraća se po pretežno mokrom kolovozu

  CLOSE
  CLOSE