Kalesija 11°

750 hiljada siromašnih u BiH: “Cijene su nam na nivou EU, a plate i po 6-7 puta manje!”

Trend rapidnog povećanja siromaštva u našoj zemlji nastavljen je i tokom prošle godine pa smo tako došli u situacije da oko 20 posto naših građana živi u dubokom siromaštvu, dok njih 48 posto živi na rubu siromaštva. Prema riječima Mesuda Lakota, iz Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH, ovi podaci govore kako se svaki peti građanin u našoj zemlji smatra siromašnim, što je oko 750.000 građana, piše Dnevni list.

“Nažalost, linija siromaštva ne opada nego rapidno raste, a s obzirom na ekonomsku i političku situaciju u BiH, bojim se da će se taj trend nastaviti i ove godine”, kaže Lakota.

Siromaštvo je, očekivano, najviše maha uzelo u samačkim domaćinstvima, u nezaposlenih, samohranih roditelja i porodica s mnogo djece. Osim njih, u najugroženiju kategoriju stanovništva u BiH spadaju penzioneri, invalidi, demobilizirani borci. Siromaštva nije lišen niti manji broj radnika u klasičnom radnom odnosu te ogroman broj onih koji rade “na crno” ili na nekom privremenom radu. Mjesta u kojima dominira tekstilna ili drvna industrija imaju jako niske plate, dok se najviše zarade pletu uz bankarski sektor, javna poduzeća te administraciju.

“Recesija u našoj zemlji i ove godine će uzimati danak. Naime, gašenjem firmi, otpuštanjem radnika, manjim platama i naknadama sve se veći broj naših građana gura ispod linije potpunog siromaštva”, istakao je Lakota.

Naime, iako ove godine brojni podaci pokazuju da naša zemlja polako izlazi iz recesije, još uvijek se na zavodima za zapošljavanje svakog mjeseca bilježi sve veći broj nezaposlenih, tako da ne možemo očekivati poboljšanje situacije oko siromaštva. Kako jedan od gorućih problema Lakota vidi i u previsokim cijenama osnovnih životnih namirnica. On naglašava kako s platama oko 500 do 600 maraka, kakve prevladavaju u BiH, te prosječnom penzijom od oko 300 maraka jednostavno ne može normalno živjeti u zemlji gdje cijene “skaču” gotovo svake sedmice.

“Cijene su nam na nivou zemalja EU-a, dok su nam plate i po šest do sedam puta manje nego u tim zemljama. Sve ovo nije nikakva novost, ali domaće vlasti do sada su uvijek okretale leđa pred ovim problemom”, kazao je Lakota. Upravo zbog toga, on poručuje kako vlasti u BiH moraju što prije profunkcionirati te “zasukati rukave” kako bi našli način da se ovi negativni trendovi ne nastave.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Više od 20 miliona KM isplaćeno političkim subjektima u 2023. iz bu …

  Vedran Alidžanović novi glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuz …

  Oni su se istakli posebnim zaslugama: Imena onih koji će dobiti opći …

  Živinice: Pronađeno tijelo muškarca, policija na terenu

  Ford otvorio knjigu narudžbi za najsnažniji Mustang do sada

  CLOSE
  CLOSE