Kalesija

Javni red i mir: U prošloj godini evidentirano 147 prekršaja

Predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija Damir Džafić za četvrtak 29.2.2024. godine zakazao je 29. redovnu sjednicu. Na dnevnom redu je 12 tačaka, a vijećnici će između ostalog razmatrati Informaciju o stanju sigurnosti na području općine Kalesija za 2023. godinu. Prema pomenutoj Informaciji u toku 2023.godine, na području općine Kalesija, u narušavanjima javnog reda i mira ukupno je evidentirano 147 prekršaja, što je za 26 prekršaja ili 15% manje nego u prošloj 2022.godini.
Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja, 37 prekršaja je zadokumentovano izdavanjem prekršajnih naloga, dok je 110 prekršaja dokumentovano podnošenjem 57 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Analizirajući strukturu počinjenih prekršaja u toku 2023.godine, a u odnosu na 2022.godinu, može se uočiti smanjenje prekršaja: „svađa, vika i nepristojno ponašanje“ za 4 prekršaja ili 50%, zatim prekršaja „tuča“ za 3 prekršaja ili 8,82%, prekršaja „naročito drsko ponašanje“ za 10 prekršaja ili 14%, prekršaja „odbijanja naređenja i omalovažavanja OSL-a“ za 3 prekršaja ili 18,75%, prekršaja „neovlaštena upotreba oružja“ za 1 prekršaj ili 100%, prekršaja po odluci općinskog vijeća za 1 prekršaj ili 100% i ostalih prekršaja za 6 ili 14,28% prekršaja. Istovremeno, evidentirano je povećanje prekršaja: „prosjačenje“ za 2 prekršaja.

U toku 20223godine, u prekršajima javnog reda i mira učestvovalo je 138 lica, odnosno 138 učinilaca prekršaja, od čega je protiv 110 lica podnešeno 57 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a protiv 37 lica izdati su prekršajni nalozi. Prema statističkim pokazateljima u počinjenim prekršajima nije bilo lica koja su zadobila lakše tjelesne povrede, što je u odnosu na prošlu godinu na istom nivou, niti poginulih ili teže povrijeđenih lica.

“Na osnovu izvršene analize statističkih pokazatelja javnog reda i mira, utvrđeno je da su ostvareni planski ciljevi PU Kalesija kroz značajno smanjenje broja počinjenih prekršaja narušavanja JRM-a, da nije bilo posljedica u narušavanju JRM-a, tokom 2023.godine, na području općine Kalesija, uvažavajući sve otežavajuće faktore koji su usložnjavali sigurnosnu situaciju, kao što je teško socio-ekonomsko stanje, cijenimo da je stanje javnog reda i mira bilo zadovoljavajuće.” piše u Informaciji.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sindikalna potrošačka korpa iznosi skoro 3.000 KM, dok je prosječna …

  Iz sarajevske policije objavili detalje tragedije: Utvrđeni identitet …

  Srednjoškolci iz Kalesije u bosanskom stilu i ambijentu obilježili R …

  Kalesijac Rijad Alić okupio golmane sa područja TK: Zadovoljan radom …

  Sjećanje na krvavi dan na igralištu u Srebrenici i potresna svjedoč …

  CLOSE
  CLOSE