Kalesija

Fadila Gazibegović iz Prnjavora sa 59 godina za 3 mjeseca savladala sufaru i prije nekoliko dana završila prvu hatmu

Iako vrlo često možemo čuti od ljudi koji imaju više od 50 godina da ne mogu lahko nešto zapamtiti i da ukoliko bi morali nešto učiti to ne bi bilo jednostavno. Međutim, ima i onih koji kada poslože sve stvari, odnosno dođu u penziju, djeca osnuju svoje porodice, krenu sa ispunjavanjem svojih želja i posvete se stvarima koje su dugo željeli. Jedna od njih je pedesetdevetogodišnja Fadila Gazibegović iz Prnjavora koja se posvetila učenju arapskog pisma.

Fadila je majka tri odrasle kćerke. Kao majka, domaćica, supruga imala je mnogo obaveza. Kada je suprug došao u penziju i njene obaveze su bile manje tako da je pronašla i više vremena za sebe. Arapsko pismo odnosno sufaru savladala je za tri mjeseca sa mentoricom Sumejom Ramić. Bila je polaznica halke Kur'ana  u MIZ Kalesija i sa ostalim članicama završila prvu hatmu. Sretna je, kaže, što je za mentoricu imala Sumeju koja na stručan način prenosi znanje onima koji isto žele savladati.

“Rodom sam iz Podrinja, okolina Zvornika. Odrasla sam u pobožnoj porodici a udala sam se u hodžinsku porodicu gdje se ponaša po islamskim načelima. Veliku podršku da naučim arapsko pismo imala sam od supruga koji je radio kao učitelja a kako sam rekla sada je u penziji. Također, velika podrška su mi i moje kćerke koje već znaju arapsko pismo i hvala Bogu uče Kur'an” kazala je Fadila za portal NEON Televizije.

Naša sagovornica dodaje da je sretna i zadovoljna. Željna sličnih aktivnosti poput pomenute halke te druženja sa hanumama koje imaju ista interesovanja.

U džematima širom Bosne i Hercegovine kao i na podršju MIZ Kalesija organizuju se kursevi arapskog pisma za odrasle, što se pokazalo kao jako dobra aktivnost jer takvi kursevi imaju sve više polaznika. Bez obzira na godine, kada se ima čist nijet i želja sve je moguće kažu nam.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Muslimani večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj se ispisuje …

  Košarkaši sutra nastupaju: Juniori domaćini, ostale selekcije putuj …

  Kalesijski odbojaši upisali još jednu pobjedu

  Kako konzumiranje jaja može uticati na gubitak težine?

  BKC Kalesija: U ponedjeljak promocija izuzetno vrijednog djela BOSANSK …

  CLOSE
  CLOSE