Kalesija 20°

Održana konstituirajuća sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona

Na današnjoj, konstituirajućoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, dosadašnji predsjednik Skupštine TK Senad Alić, upoznao je prisutne sa konačnim, potvrđenim rezultatima izbora za Skupštinu Tuzlanskog kantona. Zatim se pristupilo podjeli Uvjerenja o dodjeli mandata poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona, te davanju svečane izjave.

Jednoglasno je donesena Odluka o izboru privremene Administrativne komisije Skupštine Tuzlanskog kantona, a zatim je sjednica prekinuta da bi mogli da se održe sastanci poslanika radi konstituisanja klubova poslanika konstitutivnih naroda i kluba ostalih u Skupštini Tuzlanskog kantona, te predlaganje kandidata za izbor na mjesto predsjednika i zamjenika predsjednika Skupštine. Kada se oko toga dogovore onda će biti sazvan nastavak sjednice Skupštine TK.

-“U saglasnosti sa predstavnicima političkih stranaka koje participiraju u vlasti Skupštine TK dogovorili smo da danas radimo do 3. tačke dnevnog reda, a da ćemo nastavak sjednice održati u narednom periodu s obzirom da ćemo u idućoj sedmici dobiti i predstavnike klubova političkih stranaka u Skupštini TK, kada ćemo formirati Kolegij Skupštine TK koji će moći zakazati i nastavak sjednice kada se usaglasi skupštinska većina. Onda ćemo predlagati rukovodstvo Skupštine TK,” rekao je Senad Alić.

Prije početka sjednice SDP, SBB, DF, NS i SzBiH, potpisali su Sporazum o principima djelovanja građanskog bloka u Skupštini TK. Neki očekuju da bi moglo biti problema oko formiranja Kluba Bošnjaka ali prema riječima Alića, sve bi moglo biti vrlo brzo završeno.

Dževad Hadžić iz SDP-a, stranke koja je osvojila najveći broj madata, ne očekuje probleme kada je u pitanju formiranje vlasti.

– Nemamo razgovor ni sa jednom strankom koje nisu dio većine. Postoji mogućnost da SDA i PDA imaju natpolovičnu većinu u Klubu Bošnjaka, to je politička volja, ne očekujem probleme. Predsjednici pet političkih stranaka potpisali su sporazum o pricipima na kojima ćemo graditi kolaciju, razgovori se nastavljaju.

Bego Gutić iz SDA smatra da zbog stabilnosti Tuzlanskog kantona trebaju postojati usaglašeni stavovi između kolicija na svim nivoima vlasti.

– Naš stav je poznat, zbog stabilnosti Kantona, prosperiteta najmnogoljudnijeg kantona, koji je operećen brojnim problemima, potrebno je napraviti široku programsku koaliciju. I ta bi koalicijska vertikala trebala biti formirana od državnog do kantonalnog nivoa. Danas je potpisana koalicija pet političkih stranaka, 19 poslanika, to nije garancija stabilnosti koju mi zagovaramo. Očekujem da će se brzo početi razgovori na nivou države i Federacije. Ukoliko se desi da SDA ostane u opoziciji onda ćemo biti konstruktivni iako smatramo da ne bi bilo dobro prekinuti vertikalu između kantona i Federacije. Ukoliko želimo da realiziramo predizborna obećanja neophodna je jedinstvena koalicija jer neće niko, ko ne bude imao prohodnost prema višim nivoima, ispuniti obećano.

Broj osvojenih mandata: SDP 10, SDA 9, PDA 7, DF 3, SBB 2, NS 2 i SBiH 2.

Podsjećanja radi poslanici iz Kalesije koji su osvojili mandat u Skupštini TK su Dževad Hadžić (SDP) i Hasiba Kurtić (SDA)

Tuzlarije.net

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo od posljedica zaraze morbilama

Tomislav Cvitanušić uplatio članarinu u MIZ Srebrenica

Predstavljen bh. tim za Olimpijske igre u Parizu, Lana Pudar najveći …

Malonogometni turnir Šeher-Osmaci 30. i 31. jula

Šejlin recept za pitu buraniju

CLOSE
CLOSE