Kalesija 18°

Merlina je otac ostavio kao dijete, živio je s majkom u siromaštvu i posvetio joj je najtužniju pjesmu

Biografija Dina Merlina je ujedno i svjedočanstvo o burnom životu Balkana, u kojem, postoje i neke lijepe veze, one koje se osjete kroz muziku i odnos publike prema zajedničkim muzičkim zvijezdama.

Živio je u siromaštvu

Dino Merlin rođen je 12. septembra 1962. godine u Sarajevu, a pravo ime mu je Edin Dervišhalidović.

Lična priča Dine Merlina duboko zrači tugom, izazovima i trijumfom. Rodio se u skromnoj porodici, kada je imao samo pet godina otac ih je napustio, ostavljajući ga da odrasta uz majku. S obzirom na finansijske poteškoće, veoma rano je započeo da radi, čak u fabrici, dok je muzika uvijek bila njegova strast, s posebnim naglaskom na gitaru.

Intimni detalji njegovog života su rijetki, umjesto toga, sve što ga muči pronalazi izlaz kroz stihove svojih pjesama. Iako rijetko govori o privatnom životu, jednom je prilikom priznao da je svom ocu oprostio napuštanje, ali da to ne znači da je zaboravio.

“Moj otac je bio stolar, a majka bula. Imao sam teško djetinjstvo: otac je napustio porodicu kad je meni bilo sedam, a mojoj sestri Amini pet godina. Mama se trudila da nam da sve što je bilo u njenoj moći, tako da ipak nismo previše oskudjevali. Imao sam bicikl, polovne skije i jabuku svake večeri prije spavanja, što je, zapravo, dosta. Mnogi u ono doba nisu imali ni to”, rekao je Dino Merlin za Informer.ba.

Najviše je volio svoju sadašnju suprugu

U sreznom je braku već 35 godina, sa suprugom Amelom, sa kojim ima kćerku Amelu i sina Hamzu. On i Amela naporno su se borili za svoju ljubav jer je ona bila bogata, a on siromašan, pa se njeni roditelji nisu slagali sa njenim izborom partnera. Kako ljubav sve pobjeđuje, tada dvadesetogodišnja Amela, tajno se udala za Dinu i prešla da živi sa njim i njegovom majkom.

Šeste mjeseci roditelji nisu željeli da je vide, ali na kraju su popustili i sada su u sjajnim odnosima. Dino nije želio da odustane od muzike, što je često predstavljalo problem i izazivalo neprilike u njegovom braku, jer niko nije mogao ni da sluti koliki uspjeh će on doživjeti.

“Zvijezde su se bukvalno poravnale za nas. Kada smo se upoznali, imali smo samo 17 godina, potpuno nevini i čisti. Sretan sam što je naša ljubav opstala do danas. Za mene je Amela žena, majka, ljubavnica i majka moje djece, rame za plakanje, najbolji saveznik i savjetnik. Ja sam plašljive prirode, a ona je moja majka, koja zna da me smiri u pravom trenutku. Potpuno smo različiti: ja se lako rasplamtim, ona je samozatajna i uvijek mirna. Valjda se zato tako dobro slažemo.”

Impozantna muzička karijera Dine Merlina

Već naredne, 1991. godine, Dervišhalidović započinje samostalnu karijeru i uzima umjetničko ime Dino Merlin. On nastavlja da pravi pop muziku, ali joj dodaje elemente elektronske, orijentalne i etno muzike praveći jedinstven zvuk. Svoj prvi solo album objavio je 1993. godine pod nazivom “Moja bogda sna”.

On je napisao i prvu himnu Bosne i Hercegovine “Jedna si jedina”. Na takmičenju za pjesmu Evrovizije učestvovao je tri puta: 1993. godine u Dablinu kada je napisao pjesmu “Sva bol svijeta” koja je prva predstavljala Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu; 1999. godine u Jerusalimu kada je pjevao pjesmu “Putnici” sa francuskom pjevačicom Beatris Pulo; i 2011. godine u Diseldorfu kada je predstavio Bosnu i Hercegovinu pjesmom “Ljubav unazad”.

Album “Sredinom” objavio je 2000. godine i to je bio jedan od najprodavanijih albuma u jugoistočnoj Evropi u posljednjih 10 godina. Turneja koju je tada imao obuhvatala je više od 200 koncerata i imao je veliki koncert na Olimpijskom stadionu Koševo pred 80.000 ljudi.

Ništa manju popularnost nije imao ni album “Hotel Nacional” koji se u junu 2014. godine našao na 8. mjestu Bilbordove top-liste.

Izvor: azra.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Kadeti OK “Bosna” osvojili prvo mjesto na turniru u Zenici

U Bosni uvijek imaš prijatelja: Sirijcu Abdurahmanu pružili dom i lj …

Dočekuša, razgovoruša, sikteruša, pije se sa merakom: U Kalesiji 7 …

Ovo su simptomi toplotnog udara kod pasa i mačaka

Ravna planina popularno odredište za sve generacije: Pogledajte cijen …

CLOSE
CLOSE