Kalesija 19°

42 godine rada Univerziteta u Tuzli svečano obilježeno: Promovisano pet zlatnih studenata

Nakon četiri godine studiranja, mukotrpnog učenja i pedantnog obavljanja svojih obaveza Selma Begić je dobila priznanje: zlatna plaketa je u njenim rukama. Ona je jedna od pet studenata koji su svojim prosjekom zavrijedili pažnju Univerziteta te su kao takvi proglašeni za najbolje. Selmin prosjek je tokom studiranja bio 9.93, a ona je odlučila upisati i drugi ciklus studija na Odsjeku za žurnalistiku.

”Smatram da je ovo dokaz da se trud isplati. Ovo je i podsticaj i za buduće kolege da uče da se trude i da svoje znanje nadograđuju. Nagrada koja slijedi jeste besplatan nastavak školavanja što ću ja svakako iskoristiti. Smatram da je konstantno učenje i rad na sebi dokaz da možemo uspjeti i da je to jedino što će nas razlikovati kasnije na tržištu rada,” rekla je Selma Begić, zlatna studentica Filozofskog fakulteta u Tuzli na Odsjeku za žurnalistiku.

Selmi će osim besplatnog nastavka studiranja, zlatna plaketa donijeti i poziciju vanjske saradnjice na Odsjeku za žurnalistiku. Uspješnu priču piše i njena kolegica sa Ekonomskog fakulteta u Tuzli Jasmina Kavgić, čiji je prosjek bio 10,00. Jasmina trenutno obavlja pripravnički staž, ali je i studentica na drugom ciklusu studija na Ekonomskom fakultetu u Tuzli. Ipak, doći do zlatne plakete nije bilo nimalo lako.

Bio je  mukotrpan put do ovog uspjeha, ali najbolje od svega što se trudi isplatio. Mi smo danas svjedoci da investicija u znanje donosi najbolje kamate,” objašnjava Jasmina Kavgić, zlatna studentica Ekonomskog fakulteta u Tuzli.

A ta investicija će dati dobar plod tek u doglednoj budućnosti, smatra Jasmina – koja ipak već sada zna šta želi, a svoj životni cilj je jasno precizirala.

”Vidim se kao doktor nauka, finansijski stručnjak u nekoj jakoj firmi i nadam se da će se moji ciljevi ostvariti,’‘ kazala je Jasmina.

Ove zlatne studentice svojim uspjehom samo su jedne u nizu talentovanih mladih ljudi koje je iznjedrio Univerzitet u Tuzli, a koji ovih dana obilježava 42 godine svoga rada. Rektorica Univerziteta u Tuzli iskazala je veliko zadovoljstvo što ovakvi studenti svoje znanje planiraju i dalje usavršavati u BiH jer od njih uveliko ovisi i sama perspektiva našeg društva.

Mi obrazujemo mlade ljude intelektualce, na kojima počiva naša budućnost. Puno je bilo problema i izazova, trebamo se sa time boriti i nadam se da će Univerzitet zauzimati onu poziciju koju zaslužuje,” zaključila je Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

Ti problemi su smanjen broj upisanih studenata. No, ukoliko naša akademska zajednica bude osnažena mladim, vrijednim i radišnim ljudima, smatraju naši sagovornici, Univerzitet u Tuzli će moći iznijeti teret koje sa sobom donose trenutno loše tendencije i kretanja bh.društva.

(RTV Slon)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona izdaje upozorenje i preporuke …

Zašto visoke temperature uzrokuju glavobolje i šta možete učiniti …

Majke Srebrenice i preživjele žrtve genocida obišli mjesta masovnih …

Tragičan kraj: Pronađeno tijelo jednog utopljenika u Drini, za drugi …

Neumski hotelijeri zadovoljni sezonom, pronalazak kvalitetne radne sna …

CLOSE
CLOSE