Kalesija 13°

4. juli: Deklaracija o nezavisnosti, Garibaldi, Lollobrigida…

lollobrigida-gina-01-g– 1776. Objavljena Deklaracija o nezavisnosti SAD-a. Svojim načelima o pravu svakog Amerikanca da sudjeluje u vlasti, te uvodnim dijelom u kojem se govori o jednakosti svih ljudi i pravu svakoga čovjeka na život, slobodu i potragu za srećom, te da narod ima pravo smijeniti vlast koja ugrožava ta prava, Deklaracija o neovisnosti bila je od velike važnosti, ne samo za kasniji pravni i ustavni poredak SAD-a, nego i za borbu za demokraciju i slobodu u svijetu.

– 1807. Rođen Giuseppe Garibaldi, talijanski nacionallistički revolucionar i vođa pokreta za oslobođenjenj Italije od Austrije i njezino ujedinjenje.

– 1826. Umro američki državnik Thomas Jefferson. Bio je jedan od osnivača Sjedinjenih Američkih Država, glavni autor Deklaracije o neovisnosti (1776.) i treći Predsjednik SAD-a (1801. – 1809.).

– 1927. Rođena je talijanska glumica Gina Lollobrigida, pedesetih godina nesumnjivo jedna od najvećih filmskih zvijezda, izuzetno popularna zbog niza uspješnih filmova i seksi izgleda.

– 1934. Umrla znamenita kemičarka i fizičarka Marie Curie Sklodowska. Njezinim otkrićem radija 1898. postavljeni su temelji znanosti o radioaktivnosti. Dobitnica je dvije Nobelove nagrade.

– 1987. U Zagrebu umro slikar i grafičar Albert Kinert koji se rodio 6. travnja 1919. u Vinkovcima. Još za studija na Likovnoj akademiji u Zagrebu isticao se nemirom i temperamentnom umjetničkom prirodom, te izrazito postimpresionističkim i ekspresionističkim izrazom.

– 2001. Nakon duge i teške bolesti umro je Ivan Slamnig, u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh. Pjesnik, pripovjedač, znanstvenik i prevoditelj, Slamnig je rođen u Metkoviću 1930. godine. Bio je redoviti član HAZU-a.

– 2008. Zrakoplov kineske kompanije sletio na međunarodni aerodrom na sjeveru Tajvana, čime je službeno, nakon šest desetljeća, uspostavljen zrakoplovni promet između Kine i Tajvana. Između dvije zemlje politički sukobi traju od 1949. kada su pristalice starog režima odcijepile Tajvan od komunističke Kine.

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Usvojena Informacija o stanju sigurnosti na području TK

FOX Enterijeri Kalesija: Oglas za posao

Podrinjski sportski dan na Diviču, prijave ekipa u toku

I pored vremenskih neprilika, grada i skupe proizvodnje, mladi bračni …

Centralna manifestacija povodom Dana dobitnika najvećih ratnih prizna …

CLOSE
CLOSE