Kalesija 11°

Ubija li Izrael namjerno novinare u Palestini? Od početka rata ubijeno je njih 46

Broj ubijenih palestinskih novinara usred nemilosrdnih izraelskih zračnih napada na Gazu u nedjelju navečer iznosio je 46 ubijenih prema palestinskom Uredu za medije u Gazi.

Novinarski pancirni prsluci i vozila imaju oznaku “press” kako bi se pokazalo da su novinari, zaštićeni međunarodnim pravom.

Ovo se događa nedugo nakon što je televizija Palestine TV potvrdila da je njen dopisnik ubijen zajedno s članovima svoje porodice u izraelskom napadu na njegovu kuću u Khan Yunisu, južno od Gaze 3. novembra.

Foto: Twitte/ @Yasser_Gaza

Komentirajući ubistvo novinara, Palestinski medijski forum, civilna organizacija posvećena poslovima novinara u Gazi, nedavno je izjavila da bez imalo obzira prema međunarodnim zakonima, konvencijama i humanitarnim normama koje osiguravaju zaštitu novinara u područjima sukoba, izraelske okupacijske snage nastavljaju s hladnokrvnim pogubljenjima palestinskih medijskih profesionalaca.

U izjavi poslanoj Reutersu i AFP-u 28. oktobra, izraelska vojska je rekla da ne može garantovati sigurnost svojih novinara koji djeluju u Pojasu Gaze usred izraelskog bombardiranja i opsade Gaze koja traje već gotovo mjesec dana.

Važno je napomenuti da je uz tragičan gubitak života novinara u Gazi, dopisnik libanonskog Reutersa Issam Abdullah ubijen ranije ovog mjeseca u izraelskom napadu na južni Liban, koji je posebno ciljao novinare i medijske profesionalce koji su izvještavali o izraelskim napadima na jug Libana.

Ured za informisanje zatvorenika nedavno je izvijestio da su novinari Nidal Al-Wahidi i Haitham Abdulwahed iz Gaze nestali 7. oktobra i od tada nema nikakvih informacija o njihovoj sudbini.

Prema uredu, izraelski Vrhovni sud odbio je žalbu da se otkrije sudbina novinara Nidala Al-Wahidija i Haitham Abdulwaheda.

Kao odgovor na ovaj razvoj događaja, Sindikat palestinskih novinara oštro je osudio tekuće zločine počinjene od strane izraelske okupacije nad palestinskim narodom i novinarima u Gazi.

Osim novinara na meti su i njihove porodice, tako je u izraelskom bombardovanju kuće ubijeno četvero djece novinara Mohammeda Alaoula.

klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Više od 20 miliona KM isplaćeno političkim subjektima u 2023. iz bu …

  Vedran Alidžanović novi glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuz …

  Oni su se istakli posebnim zaslugama: Imena onih koji će dobiti opći …

  Živinice: Pronađeno tijelo muškarca, policija na terenu

  Ford otvorio knjigu narudžbi za najsnažniji Mustang do sada

  CLOSE
  CLOSE