09.apr.2013
Povećanje unosa hrane koja obiluje kalijem je povezano sa smanjenjem rizika za moždani udar, objavio je British Medical Journal.
Istraživači s Imperial College London i Warwick Medical School dodaju kako je veći unos kalija najlakše postići povećanjem konzumacije voća i povrća.
Uz to, smanjenje unosa soli je bilo povezano s dodatnim smanjenjem rizika za moždani udar.
Na temelju novih nalaza je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala prve preporuke o dnevnom unosu kalija – odrasle osobe bi dnevno trebale unositi najmanje 4 grama ili 90-100 milimola kalija.
U istraživanju su korišteni podaci prikupljeni za potrebe 33 ranije provedene studije u koje je bilo uključeno 128.000 zdravih ispitanika.
Pokazalo se kako je povećanje konzumacije kalija putem prehrane za 3-4 grama dnevno povezano sa sniženjem krvnog tlaka i prosječno 24%-tnim smanjenjem rizika za moždani udar.
(MojeZdravlje)