Kalesija

Rashladite se uz domaći sladoled sa trešnjama i grčkim jogurtom

U toplim danima ništa vas tako dobro neće osvježiti kao sladoled.

Ako volite zdravije varijante ove ledene poslastice, koje ne sadrže previše kalorija, predlažemo sljedeći recept.

FOTO: ILUSTRACIJA

Potrebni sastojci: dvije šoljice trešanja, dvije šoljice grčkog jogurta, kašika meda, ekstrakt vanilije, komadići čokolade i limunov sok po želji.

Postupak pripreme:

Sa trešanja uklonite košpice, nasjeckajte ih na komadiće pa pomiješajte u posudi s jednom šoljicom grčkog jogurta.

Smjesu izlijte u uski kalup (može onaj koji koristite za rolat).

Preostali grčki jogurt pomiješajte s medom, ekstraktom vanilije, po želji s nekoliko kapi limunovog soka i komadićima čokolade.

Drugu smjesu prelijte preko prve i kružnim pokretima izmiješajte.

Ostavite u zamrzivač na minimalno četiri sata.

Poslužite sa svježim trešnjama i listićima nane.

Savjet: Želite li da trešnje u sladoledu zadrže mekoću, možete ih malo posuti šećerom i pustiti da se namaču u vlastitom soku.

Kod pripreme sladoleda dodajte voće na samom kraju.

Ako ne možete bez čokolade, pospite sladoled krupno ribanim komadićima ili čokoladnim sirupom.

Izvor: Faktor

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Učenici MSŠ Kalesija organizovali prodajni bazar, novac usmjerili na …

Danas stupa na snagu novi Zakon o unutrašnjoj trgovini: Ko je izuzet …

Kalesija: U povodu Dana državnosti planiran performans učenika

“IKRE 2024”: Promocija romana “Lužnjak”

“Doktor za biljke” iz Miljanovaca: Hamzalija odlučio osta …

CLOSE
CLOSE