24.jun.2023
U toplim danima ništa vas tako dobro neće osvježiti kao sladoled.
Ako volite zdravije varijante ove ledene poslastice, koje ne sadrže previše kalorija, predlažemo sljedeći recept.
Potrebni sastojci: dvije šoljice trešanja, dvije šoljice grčkog jogurta, kašika meda, ekstrakt vanilije, komadići čokolade i limunov sok po želji.
Postupak pripreme:
Sa trešanja uklonite košpice, nasjeckajte ih na komadiće pa pomiješajte u posudi s jednom šoljicom grčkog jogurta.
Smjesu izlijte u uski kalup (može onaj koji koristite za rolat).
Preostali grčki jogurt pomiješajte s medom, ekstraktom vanilije, po želji s nekoliko kapi limunovog soka i komadićima čokolade.
Drugu smjesu prelijte preko prve i kružnim pokretima izmiješajte.
Ostavite u zamrzivač na minimalno četiri sata.
Poslužite sa svježim trešnjama i listićima nane.
Savjet: Želite li da trešnje u sladoledu zadrže mekoću, možete ih malo posuti šećerom i pustiti da se namaču u vlastitom soku.
Kod pripreme sladoleda dodajte voće na samom kraju.
Ako ne možete bez čokolade, pospite sladoled krupno ribanim komadićima ili čokoladnim sirupom.
Izvor: Faktor