Kalesija 29°

21. godišnjica ujedinjenja Njemačke

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u ponedjeljak da je Njemačka, 21 godinu poslije ujedinjenja, na dobrom putu, ali da velike razlike između istoka i zapada zemlje još postoje.


– Mi smo na dobrom putu, ali postoje još neke velike razlike, rekla je Merkel u video-poruci povodom Dana jedinstva, koji ove godine Njemačka obilježava na centralnoj svečanosti u Bonnu, nekadašnjoj prijestonici Zapadne Njemačke.

Kancelarka, koja je odrasla u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, u velike razlike svrstava demografske promjene u takozvanim ”novim pokrajinama”, odnosno, na teritoriji nekadašnje Istočne Njemačke, iseljavanja mladih ljudi, nezaposlenost i imovinske razlike.

– Nezaposlenost je tamo još uvijek skoro duplo veća nego u “starim pokrajinama”. Naravno, i u “starim pokrajinama” ima problematičnih krajeva, poput Rurske i drugih oblasti, ali ako čovjek to posmatra uzimajući u obzir cijelu teritoriju zemlje, onda je to velika razlika”, rekla je Merkel u poruci objavljenoj na njenoj internet stranici uoči centralne proslave u Bonnu.

Sama svečanost protiče u sjenci hapšenja četvorice mladića, osumnjičenih za terorizam, koji su u međuvremenu pušteni ma slobodu.

U Bonnu, gdje su se od ovog vikenda okupile stotine hiljada ljudi na zabavama i priredbama, u ponedjeljak su pored kancelarke i predsjednik Christian Wulff, predsjednik njemačkog Bundestaga Norbert Lammert i oko 1000 oficijelnih gostiju, prenose agencije.

(Fena)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Biden imenovao Bosanca za višeg savjetnika, kao dječak izbjegao paka …

Za zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije ove godine …

Najuspješniji takmičar prvenstva: Bakir Musić s 4 zlatne i 1 bronza …

Novi putokazi: Mještani Šehera samoinicijativno postavili smjernice …

U Capardama vatrogasci gasili zapaljene bale sijena

CLOSE
CLOSE