Kalesija 16°

UABNOR Kalesija: Održan sastanak povodom obilježavanja godišnjice utemeljenja Kalesije

Prije 65. godina u centru današnje Kalesije položen je kamen temeljac, nakon čega je naša općina počela da se gradi i razvija u svim segmentima: političkom, ekonomskom, privrednom. Radilo se na boljitku i infrastrukturi, stvaranju boljih uslova za življenje, što je rezultiralo izgradnjom potrebnih ustanova i preduzeća. Kalesija je osnovana na čistoj ledini i bila je izrazito privredno najnerazvijenija. Kamen temeljac je položio partizanski narodni heroj Pašaga Mandžić iz Tuzle.

Izgradnjom zdravstvene stanice stanovništvu Kalesije bilo je omogućeno liječenje, te druge zdravstvene usluge i to je prva ustanova koja je izgrađena u Kalesiji.

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Kalesija Sejfo Softić, kao inicijator obilježavanja 65. godišnjice od polaganja kamena temeljca u Kalesiji jučer je održao sastanak, na temu utemeljenja i osnivanja naše općine, na kojem su bili pozvani svi oni koji dobro poznaju historiju nastanka i razvoja Kalesije, a prisutni su kroz konstruktivnu diskusiju iznijeli konkretne stavove. Neki od prisutnih nisu se složili sa prijedlogom Softića da datum obilježavanja bude 28. juni.

“Na sastanku inicijativnog odbora je zaključeno da idemo na obilježavanje 65. godišnjice utemeljenja Kalesije. To je datum koji ima svoju historiju. Želimo se na neki način zahvaliti svima koji su branili Kalesiju i Bosnu i Hercegovinu od fašizma. Antifašisti su odredili da ovdje bude opština Kalesija i bila je potrebna jedna administrativna jedinica između Zvornika i Tuzle. Narodna skupština Republike BiH donijela je odluku da se Zvornik srez pripaja Tuzli, a narodni odbor donio odluku da Memići i Tojšići pripadaju novoformiranoj općini Kalesija, kazao je Softić.

Softić se nada da će prilikom organizacije svečanosti dobiti podršku općinskih vlasti. Ovo je bio prvi sastanak inicijativnog odbora za obilježavanje Dana utemeljenja Kalesije, navodi Softić, koji je naglasio da će se o ovoj temi u narednom periodu još razgovarati kako bi se uskladili svi dogovori oko obilježavanja. Softić piše i knjigu o nastanku Kalesije, koja bi iz štampe trebala izaći u junu mjesecu.

Za 65. godina postojanja Kalesije, kao lokalne samouprave, funkciju predsjednika Skupštine/načelnika obavljalo je ukupno 19 funkcionera.

Prvi predsjednik Skupštine bio je Strahinja Popović, dok funkciju aktuelnog načelnika Kalesije obavlja Sead Džafić.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Damir Džafić izabran za novog predsjednika Nogometnog saveza općine …

  Objavljen Javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći učenici …

  63-godišnja Zeničanka diplomantica na Odsjeku za arapski jezik i knj …

  Žena i dvoje djece pronađeni mrtvi u stanu muškarca koji se sinoć …

  Šesti memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ik …

  CLOSE
  CLOSE