Kalesija 16°

Mnogo je toga za pohvaliti, ali i kritikovati: U kakvom stanju su škole u TK?

U kakvom stanju su obrazovne ustanove u našoj državi to najbolje možemo da vidimo po projektima koji se završavaju. Agresijska dejstva svakako su ostavila traga na sistem obrazovanja i infrastrukturu ustanova u našoj državi, škole su doživjele velika oštećenja, devastiranje, ali i nakon 30 godina, problemi se nagomilavaju i rješavaju niskom putanjom realizacije.

Još uvijek postoje škole, većim dijelom područne, koje nemaju uređen i opremljen mokri čvor, krov koji prokišnjava, zakazao sistem toplifikacije, dotrajala stolarija i još je niz loših uslova u kojim djeca borave. Možemo dati samo za primjer da na području Kalesije u školama se još radi na obezbijeđivanju boljih uslova za boravak i učenje. Što je za pohvalu, rad na poboljšanju, ali skoro ni u jednoj školi nije urađena potpuna adaptacija.

Proizvodimo” stručan kadar

Prisjetimo se da je nedavno zahvaljujući roditeljima i donatorima u JU OŠ Kalesija kompletno renoviran kabinet za učenike 1 i 2 razreda. Donedavno se MSŠ borila sa prokišnjavanjem i lošom krovnom konstrukcijom. Iz ove škole izlazi kvalitetan i stručan kadar, jer je MSŠ Kalesija treća po vrednovanju mješovitih škola u TK. Koliko još škola imamo na području TK kojima je potrebna veća sanacija i adaptacija. Neizostavno je pomenuti i inkuzivno obrazovanje, koliko su obrazovne ustanove opremljene za učenike koji imaju poteškoće u razvoju.

U školskim ustanovama možemo pohvaliti nastavni kadar i osoblje koje se trudi kroz projekte aplicirati na javne pozive i na takav način pomoći školama u procesu adaptacije i sanacije.

Zahvaljujući Američkoj ambasadi pripremaju se mesne delicije

Osim infrastrukturnih radova, podržanih od strane evropskih organizacija, podrška stiže i u smislu usavršavanja zvanja i znanja.

FOTO: Turističko-ugostiteljska škola u Tuzli

Jedan super projekat relizuje se u Turističko-ugostiteljskoj školi u Tuzli, odnosno smjer kuhar. Riječ je o projektu “Jačanja vještina zapošljavanja učenika srednjih škola u ugostiteljstvu i turizmu za veći razvoj turizma”, gdje će učenici imati završnu prezentaciju pripremljenih jela i promociju stečenih savremenih kulinarskih vještina. Ovaj projekat podržan je od strane Američke ambasade, te će učenici na meniju prezentacije jela imati i američke kolače, pored pripremljenih mesnih delicija poput ramsteka i bifteka.

Lijepa stvar i za pohvalu da učenici imaju priliku po prvi put i u okviru ovog projekta pripremati jela koja do sada nisu kroz praktični dio nastave, jer škola nije u mogućnosti učenicima obezbijediti namirnice, odnosno mesne proizvode.

Škola ima plan i program po kojem radi i ovo je jedno od traženih zanimanja na tržištu rada. Kao zanimanje sa potražnjom, restorani uglavnom traže kuhare sa iskustvom, te mladi su u manjoj prilici da dobiju posao. Zato je jako važno da nauče pripremu što više jela, a posebno onih od mesa, jer je to najtraženije u ovom pa možemo reći gurmanskom području. Ako posao potraže u inostranstvu, veće su šanse da isti dobiju, ako imaju osnove za pripremu jela.

Kuhar je deficitarno zanimanje, a Vlada TK za deficitarna zanimanja već nekoliko godina praktikuje dodjelu stipendija učenicima koji upišu te smjerove.

Pet miliona KM za infrastrukturne projekte

U školskoj 2022/23. godini je za infrastrukturne projekte u institucijama obrazovanja iz Budžeta TK izdvojeno oko pet miliona KM, od čega tri miliona 640 hiljada KM za kapitalna ulaganja u školske objekte, kao i milion i 200 hiljada KM za izgradnju osnovne i srednje muzičke škole u Tuzli i dodatnih 500 hiljada za projektnu dokumentaciju za izgradnju Kampusa .

Ulaganje u obrazovanje je najbolja investicija. Ulaganje u znanje mladih ljudi znači bolja budućnost. Ovo je dio vidljivih problema i skretanje pažnje da je riječ o osjetljivoj kategoriji, djeci koja trebaju da borave u toplim, čistim školskim prostorijama. Učenicima koji trebaju da svoje znanje i zvanje usavršavaju, budu najbolji ambasadori, zaustavimo njihov odlazak i pružimo priliku da budu dio naše zajednice.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Damir Džafić izabran za novog predsjednika Nogometnog saveza općine …

  Objavljen Javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći učenici …

  63-godišnja Zeničanka diplomantica na Odsjeku za arapski jezik i knj …

  Žena i dvoje djece pronađeni mrtvi u stanu muškarca koji se sinoć …

  Šesti memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ik …

  CLOSE
  CLOSE