Kalesija -8°

1000 zašto 1000 zato: Zašto je sagrađen Kineski zid?

Oko 221. godine prije nove ere moćni kineski car Ši Huang Ti ujedinio je razne dijelove Kine. Ali, sjeverno od njegovog carstva živjela su u pustinjama barbarska plemena nomada i on je osjećao da oni predstavljaju opasnost za njegovo novo carstvo. Zato je naredio da se podigne veliki zid koji će štititi sve sjeverne provincije Kine.
kinski zidic
Kineski zid je zaista bio ogroman projekat, završen za petnaest godina. Kasnije je produžen, mnogo puta dograđivan i djelimično uništavan. Uprkos tome, još uvijek postoji veliki dio ovog zida.
Da li je car uspio da spriječi upade nomada u Kinu? Na žalost, nije. Neki dio zida uvijek je bio oštećen. Tako su barbari, zatim Mongoli, stalno upadali kroz oštećene dijelove zida. Ne samo to. Ni sami Kinezi nisu se držali svoga ida. Kineski seljaci bi ponekad obrađivali zemlju i izvan zidova. I pored toga, Kineski zid je služio( i još uvijek služi) kao granica između kineske i mongolske kulture, između poljoprivrednog i nomadskog načina života.
Kineski zid je najduži zid na svijetu. Ako se uračunaju sva krivudanja, dug je preko tri hiljade kilometara. Pošto je to odbrambeni zid, pruža se duž planinskih grebena i uskih klisura.
Kineski zid je građen od zemlje, kamena i cigle. Visok je 5-10 metara, a na pravilnim razmacima se uzdižu stražarnice. Duž vrha zida sagrađena je staza široka 4,5 metra.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  PIO će tražiti manje papirologije od budućih penzionera, ali na isp …

  Čeka li nas novi masovni egzodus bh. državljana? Njemačka počela o …

  Navijači FK “Mladost 78” Vukovije Donje birali najboljeg …

  Beauty Beast By Mel kozmetika izbacuje liniju novih proizvoda: Zaštit …

  Teško povrijeđena: Uhapšen muškarac koji je ranio ženu u Tuzli

  CLOSE
  CLOSE