Site iconNEON Televizija

Žene iz Udruženja Nijemi Krik obišle Potočare

nijemi krikŽene iz Udruženja oboljelih od karcinoma Nijemi Krik (njih 35) Opštine Kalesija posjetile su, unatoč lošem vremenu,Memorijalni centar u Potočarima i Srebrenicu.

Ovo Udruženje vodi Hajra Bajrić-Jahić i nastoji pomoći, prije svega ženama u maloj sredini da se izbore sa bolešću i liječe, na vrijeme i sa što većim procentom efikasnosti.

– I pored veoma lošeg vremena, imajući u vidu i zdravstveno stanje većine članica, te savjete da se otkaže planirana posjeta za neki drugi dan, članice udruzenja su bile uporne i nisu odustale od svoje namjere, kaže Hajra.

Ove žene rijetko izlaze iz kuće, rijetko se druže međusobno i nemaju s kim progovoriti o svojoj bolesti. Njihovi problemi su problemi svih nas. One su naše majke, sestre, supruge. Nema puno vremena da bi se njihovo liječenje moglo odlagati unedogled i život planirati unaprijed. One žive sada i ovdje, odmah, zbog toga nas nikakva kiša nije spriječila da obiđemo ono što smo planirale, podvlači Hajra.

– Imale smo utisak da je i nebo plakalo sa nama. Žene su emotivne, proradile su emocije, tesko je to opisati, ali mislim da je dobro sto nismo odgodile taj posjet unatoc lošem vremenu. Ovo je naša minimalna žrtva i znak solidarnosti sa ženama koje su tada ostavile sve i bile primorane napustiti dom i sve što su godinama brižno čuvale, kaže Hajra.

Po uobičajenom protokolu, žene sa roza mašnama oko vrata, položile su ruže roze boje u Potočarima. Obišle su planirane lokacije, poklonile se žrtvama i pustile suzu.

Exit mobile version