Site iconNEON Televizija

Zanimljivi zanati: Bačvar

12086999_10208106702093271_1084368014_nBačvar (ili: kačar) pravi bačve, burad, kace, čabrove svih oblika i veličina, i vješto popravlja stare, koji su se rasušili ili “razobručili”.

Vino i druga alkoholna pića drže se i previru u drvenim bačvama. U vinogradarskim krajevima neprekidno se čuje potmuli zvuk drvenih čekića koji udaraju po dugama burića.

Bačvar ne upotrebljava mašine. Daske za duge (“cepljike” ili “utornjake”) isjeca od sirovog  drveta hrasta ili kestena, rjeđe od vrbe, i to u pravcu vlakana, a konačni oblik buretu daje – na bačvarskom rendetu, a zatim naročitim nožem – tek kada se drvo osuši, pa poslije, nabreknuvši od vlage, postaje nepropustljivo. Neki bačvari su se specijalizovali za pravljenje ogromnih bačvi na skelama, u kojima stari konjak, dok drugi proizvode male, ukrasne buriće, lakirane i izrezbarene, sa bakarnim obručima.

Exit mobile version