Site iconNEON Televizija

“Zaključavaju” se cijene 60 proizvoda u FBiH, pročitajte prošireni spisak

Od 15. marta počinje drugi talas dobrovoljnog projekta Federalnog ministarstva trgovine, trgovaca, proizvođača, potrošača, sindikata “Zaključavamo cijene” koji će trajati do 16. juna ove godine.

Foto: Federalno ministarstvo trgovine

Spisak proizvoda sa sniženom i zaključanom cijenom proširen je sa 40 na 60 proizvoda.

U novi spisak uvršteni su i proizvodi koje koriste oboljeli od celijakije i dijabetesa.

Na prijedlog udruženja ovih grupa, trgovci su izašli u susret i cijene za četiri proizvoda za poseban režim ishrane snizili i zaključali u naredna tri mjeseca.

Iz Federalnog ministarstva trgovine navode da je projekat, koji je startao 15. decembra 2023. godine, ocijenjen uspješnim.

Kupci su mogli uštedjeti na ovoj korpi proizvoda oko 15 do 20 posto.

Proizvođači su ocijenili da je znatno poraslo interesovanje za proizvode koje su uvrstili u ovu korpu te su se i oni dodatno angažirali da učestvuju u nastavku projekta.

U prvom dijelu ovog Projekta potrošači su istakli problem nedovoljno transparentnog označavanja proizvoda kod pojedinih trgovaca.

U cilju standardiziranja i unificiranja oglašavanja, dogovoreno je da plakat s artiklima koji su dijelom projekta Zaključavamo cijene i na kojem je fotografija proizvoda, ranija maloprodajna cijena i zaključana cijena, bude formata A1, a kataloška duplerica dimenzija 210×274 mm.

Također, postignut je dogovor da trgovinski objekti formata supermarketa i hipermarketa unutar objekta izdvoje jedan kutak pod nazivom Zaključavamo cijene gdje bi radi lakšeg snalaženja kupaca na jednom mjestu bili proizvodi sa zaključanim cijenama, izuzimajući naravno one proizvode koji ne mogu na taj način biti izloženi na polici (meso, pavlaka, sir).

klix.ba

Exit mobile version