Site iconNEON Televizija

Zabranjena prodaja plastičnih kesa na kojima je logo trgovine!

vreciceVlada Federacije BiH početkom godine donijela je Uredbu o naknadama za plastične kese tregerice, čija debljina stijenke ne prelazi 20 mikrona, a koje odbačene onečišćuju okoliš. Podsjećamo, za svaku prodatu vrećicu, prodavači moraju platiti određenu taksu Fondu za zaštitu okoliša FBiH.

Tanke plastične kese sa ručkama u koje se pakuje voće, povrće i druge namirnice, definisane su propisom o ambalaži i mogu se besplatno distribuirati kupcima na kasi kao kese za kupljenu robu. Ukoliko je prodavači prodaju kao proizvod moraju plaćati naknadu Fondu za zaštitu okoliša FBiH i to dva puta godišnje na osnovu izvještaja o količini plastičnih kesa stavljenih u promet, u obračunskim periodima i rokovima. Obveznici plaćanja su, uz izvještaj, dužni dostaviti Fondu dokaze o uplati naknade na njihov račun.

“Mi nemamo nijedan primjer gdje je dokazano da je neko pustio u promet određenu količinu tih vrećica, koje prodaje građanima, a na koje nije platio određene obaveze. Moguće je da još uvijek ima onih koji to još nisu uradili ali mi nismo naišli na takav primjer“, kazao je za RTV Slon Zlatko Kovačević – glavni tržišni inspektor Općine Tuzla.

Naknada za stavljanje u promet plastične kese koja je obuhvaćena izvještajem je 0,05 KM po komadu, odnosno 50 KM po jednom pakovanju od 1.000 komada. Za stavljanje u promet neprijavljenih plastičnih kesa koje nisu obuhvaćene izvještajem naknada iznosi 0,08 KM po komadu, odnosno 80 KM po pakovanju od 1.000 komada. Prodavač također ne može prodavati vrećice koje imaju na sebi njegov reklamni logo, a što je u početku bio slučaj. Poenta cijele Uredbe bila je da se smanji broj utrošenih najlonskih vrećica te da se pređe na platnene ili papirne kako bi se očuvala okolina.

„Donekle se samo smanjio broj PVC vrećica jer danas građanin kupuje jednu ili dvije jer toliko treba da plati, a toliko mu i stvarno treba. Kada niej plaćao, mogao je da uzme i više od potrebnog broja, pa je pretpostavka da dio toga baci i tako otežava stanje u prirodi“, dodaje Kovačević.

Novčanom kaznom od 1.000 do 10.000 KM bit će kažnjen obveznik plaćanja koji ne uplati naknadu shodno odredbama uredbe, ne dostavi izvještaj o količini plastičnih kesa stavljenih u promet, odnosno ne dostavi dokaz o uplati propisane naknade. Kazna od 500 do 2.000 KM predviđena je i za odgovornu osobu.

Exit mobile version