Site iconNEON Televizija

Vraćaju im se radnici iz inostranstva: Firma iz Zenice izvozi najmodernije industrijske peći u Indiju

Širom Bosne i Hercegovine postoje firme koje proizvode najmodernije proizvode i opremu koja završava na zahtjevnim tržištima Evrope, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ali i dalekih azijskih zemalja, javlja Anadolu.
Upravo takvim uspjehom se može pohvaliti preduzeće “Thermal Process Solutions” (TPS) iz Zenice, čiji vlasnik je prof. Jusuf Duraković. Kompanija proizvodi industrijske peći, mjerno-regulacijsku opremu, projektuje i rješava složene sisteme u industriji te pruža niz industrijskih i mjeriteljskih usluga. Zeničko preduzeće je jedino na prostorima bivše Jugoslavije koje proizvodi ove sofisticirane uređaje, koje su isporučili u mnoge zemlje u Evropi i regionu.


Domaći kadrovi i značajnim dijelom domaći proizvodi, uz uvoz isključivo komponenti koji se ne mogu izraditi u Bosni i Hercegovini, osobenost su ove zeničke kompanije u kojoj trenutno radi 12 radnika, ali od projekta do projekta angažuje dodatnu radnu snagu. – Proizveli uređaj za obradu dijelova Ferrarija – Kompanija je proteklih godina proizvela i ključni uređaj za obradu dijelova luksuznih Ferrarija i Maseratija, a trenutno proizvode za regionalno tržište, ali i još neke zemlje, uključujući Indiju. Esmin Ibranović, glavni mašinski inženjer TPS-a, pojasnio je da kompanija vrlo uspješno posluje više od 20 godina.

“Firma TPS bavi se proizvodnjom industrijskih peći i sve opreme potrebne za procese termičke obrade u industriji i privredi. Preduzeće postoji od 2003. godine. Firma TPS proizvodi peći za tržište regiona, Slovenije, Hrvatske, Srbije ali i za privredu u Bosni i Hercegovini”, kazao je Ibranović, napominjući da trenutno rade i najmodernije proizvode za ogromno tržište Indije. “Upravo sad radimo u kooperaciji s jednom slovenačkom firmom izradu peći i ormara za upravljanje pećima za Indiju”, istakao je. Kako je rekao, proizvodi na kojima rade su vrlo zahtjevni i precizni pa stoga iziskuju ozbiljan napor i posvećenost cijelog tima u kompaniji. “Poprilično je zahtjevno, zato što obuhvata sve grane, dakle izradu metalne konstrukcije, termo-tehničke instalacije, izradu upravljanja elektronike, energetike, softvera za upravljanje, sve je to potrebno objediniti da se to pusti u pogon i da radi, što uklučuje angažman raznih stručnjaka iz raznih oblasti”, pojasnio je ovaj mladi inženjer.
Napominje kako je situacija s radnicima slična kao i u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine, ali da se dešava da im se radnici vraćaju iz inostranstva. “Situacija sa radnicima je slična kao i s ostalim firmama u našoj privredi. Imamo dosta slučajeva gdje se radnici i vraćaju iz inostranstva. Imali smo dva radnika koji su bili kod nas, otišli vani, pokušali, vratili se i sad su ponovo s nama, rade, zadovoljni su”, kazao je Ibranović. Ova kompanija kontinuirano, kako je rekao inženjer, vrši ulaganja u novu opremu i mašine, a izgradili su i novi moderni proizvodni pogon u naselju Raspotočje. – Vraćaju im se radnici iz inostranstva – Senedin Čatić radi kao zavarivač i bravar u zeničkoj firmi, a kaže kako posao nije težak. “Dugo radim, radio sam 15 godina vani, vratio sam se ovdje kod Jusufa”, kazao je ovaj radnik koji je mnogo godina radio u Italiji i na kraju se odlučio vratiti u domovinu.

“Neka malo osjete Zapada i Njemačke pa će vidjeti gdje je bolje, ali nije loše otići i vani, pokušati, ali kod kuće je najbolje”, kazao je Čatić. Rekao je da se u Bosnu i Hercegovinu vratio najviše zbog porodice. “Oženjen sam, imam troje djece, kući sam sada stalno, s porodicom”, istakao je Čatić, napominjući da je najvažnije da je čovjek sretan u firmi u kojoj radi i da je blizu porodice. Poslovi na kojima je kompanija do sada radila su jamske i komorne peći, endogeneratori, uređaji za kaljenje, nitriranje, cementaciju i oprema za druge industrijske procese, izrada različitih elektrootpornih i protočnih peći, rotacionih uređaja za pranje vijaka, ali i remonti, preseljenja i adaptacija postrojenja. Klijenti su im bili uglavnom iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Rusije, Indije te iz mnogih gradova Bosne i Hercegovine.

Exit mobile version