Site iconNEON Televizija

Vozači u BiH za kazne duguju oko 100 miliona KM

policijaVozači u BiH državi duguju oko 100 miliona konvertibilnih maraka zbog neplaćanja saobraćajnih kazni. Prema podacima Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) građani Republike Srpske duguju oko 32,2 miliona maraka za saobraćajne prekršaje, a građani Federacije BiH 63,2 miliona KM.

Od tih 100 miliona maraka duga, čak 22 miliona se odnosi na kazne koje su vozači napravili jer su vozili pod dejstvom alkohola. Veliki broj kazni izrečen je i zbog vožnje bez pojasa, nepropisnog parkiranja te drugih prekršaja.

Predrag Kurteš, ministar unutrašnjih poslava FBiH kazao je  kako BiH ima velikih problema kada je u pitanju naplata saobraćajnih kazni, ali da još uvijek nema naznaka na koji način bi se to u skorije vrijeme moglo riješiti.

Iako je u BiH 2006. godine stupio na snagu zakon prema kojem građani koji nisu platili saobraćajnu kaznu ne mogu registrovati vozilo, građani pronalaze rupe u zakonu tako što vozila prebacuju na nekog člana porodice. Poslije toga čekaju pet godina, nakon čega nastupa zastara kazne. Ove godine nastupit će zastara kazni koje su izrečene 2009. godine, pa će država, samo iz te godine, izgubiti više miliona KM.

Sličan problem kao i BiH imala je i susjedna Hrvatska, no tamošnja Vlada donijela je odluku kojom se vozačima, koji kaznu plate na licu mjesta ona umanjuje za čak 50 posto. Nagradni bonus od 50 posto popusta za kaznu, kasnije je uveden za sve one koji kaznu plate u roku od tri dana. Ova odluka hrvatske Vlade doprinijela je da se broj neplaćenih kazni u ovoj zemlji smanjio za nekoliko puta.

Ministar Kurteš kaže da, što se tiče BiH, još uvijek nema indicija da bi takav zakon mogao biti donesen i kod nas.

(Patria)

Exit mobile version