Site iconNEON Televizija

Nova eksplozija: Radijacija 400 puta veća od dozvoljene, još dva reaktora se pregrijavaju


9.10 – Vlasti tvrde kako je nakon naglog porasta, zračenje sve manje dok je u Rusiji, 800 km dalje, radijacija u laganom porastu, ali još u dozvoljenim granicama, piše Blick.

9.05 – Uočili su lagani porast temperature u još dva reaktora u nuklearki u Fukishimi.

9.00 – Uspjeli su ugasiti požar u spremištu goriva u reaktoru u Fukishimi.

8.50 – Kraj trećeg reaktora izmijerili su 400 puta veću radijaciju od razine koja je sigurna za ljude, a opasnost od novih curenja ne prestaje. Vlasti priznaju kako će visoka radijacija sigurno ostaviti posljedice na ljudskom tijelu.

8.30 – Oko 50 radnika ostalo je u ostacima nuklearke. Riskiraju život jer su izloženi visokim koncentracijama radijacije. Gori vatra u spremištu goriva, a radijacija se diže u atmosferu. Philip White iz informacijskog centra u Tokiju rekao je kako je do ovoga došlo jer vlasti nisu slušale upozorenja i savjete za potrese i tsunamije. Prijetnja od nuklearke oštećene u potresu ocijenjena je ‘ekstremno visokom’. Japanski premijer Naoto Kan poslao je SMS mobilnim korisnicima diljem zemlje tražeći ih da štede energiju. Nakon stravične nesreće u Japanu i Europa razmišlja može li dobiti potrebnu energiju bez nuklearki. Mnogi letovi za Japan su otkazani do kraja marta

7.30 – U prefekturi Iwate nestalo je ili poginulo više od 1000 ljudi, prenosi agencija Kyodo

7.20 – Europski ministri za energiju sastat će se u utorak u Bruxellesu kako bi raspravljali o nuklearnoj sigurnosti nakon krizne situacije s japanskim elektranama. Na sastanak su pozvali i proizvođače nuklearnog goriva i voditelje elektrana.

7.10 – Magnitudu potresa u Japanu su stručnjaci Američkog geofizičkog instituta povisili s 8,9 na 9,0 po Richteru. To je četvrti najsnažniji potres na planeti od 1900. godine

6.50 – Zračni prostor oko nuklearke Fukushima su zatvorili. Više od 70.000 ljudi koji žive u krugu od 20 kilometara od nuklearne centrale su evakuirali. Razina zračenja i dalje raste. U Chibi su izmjerili razinu zračenje dva do četiri puta veću od normalne, a u gradu Utsunomiya razina je bila 33 puta veća od normalne, piše Kyodo.

Vlasti smiruju situaciju i tvrde kako je razina zračenja u Tokiju niska te da ne može naštetiti zdravlju ljudi. U međuvremenu više od 100 zemalja ponudilo je pomoć Japanu. Agencija DPA prenosi kako spasitelji ne vjeruju da 100 sati nakon potresa i tsunamija ima preživjelih.
Premijer Naoto Kan priznao je kako iz tri reaktora Fukushime curi radijacija. Dodao je kako izgleda da je razina zračenja visoka.
Japanska vlada je oko pola 4 ujutro priznala kako je razina radijacije koja curi iz nuklearke Fukushima opasna za život. Kyodo javlja kako je u mjestu Kanagawa kod Tokija izmjerena razina zračenja koja devet puta premašuje normalnu.

Oko 3 sata ujutro po našem vremenu zapalio se Reaktor 4. Vlasti su rekle kako je razina zračenja visoka te je su pozvale ljude koji žive u krugu od 20 do 30 km od nuklearke da ostanu u svojim kućama. Požar Reaktora su gasili američki vojnici.

Reaktor 2 je eksplodirao u nuklearki Fukushima I u utorak iza ponoći po našem vremenu, javlja Kyodo. U vrijeme eksplozije puhao je sjeverni vjetar koji bi mogao radioaktivni oblak nositi sve do Tokija. Japanski glavni grad leži 260 kilometara jugo-zapadno od nuklearne centrale Fukshima. Zbog eksplozije evakuirali su nekoliko radnika dok drugi pokušavaju stabilizirati pogon. Vlasti su kasnije objavile kako se vodik zapalio i eksplodirao, prenosi 24sata.hr.

Exit mobile version