Site iconNEON Televizija

VIDEO: Međunaradone snage napale Libiju, najmanje 48 poginulih

Međunarodne snage napale su u subotu zračnu bazu kod libijskoga glavnog grada Tripolija, Gadafijev rodni grad Sirt, te vojnu bazu u blizini Misrate, prenose agencije. Libijske vlasti saopćile su da je u napadima koalicijskih zapadnih snaga ubijeno najmanje 48 ljudi.

Međunarodne snage napale su zračnu bazu Mitiga kod Tripolija, koja se uglavnom koristi za civilne letove, izvijestila je televizija Al-Jazeera, kako prenosi Reuters. Libijska državna televizija izvijestila je da je “križarska vojska”, kako nazivaju zapadne snage, bombardirala civilne dijelove Tripolija i spremnike goriva iz kojih se opskrbljuje grad Misrata na zapadu Libije.

Libijska službena agencija Jana javila je da je meta zračnih i raketnih napada koalicije bio i rodni grad libijskog čelnika Moamera Gadafija Sirt. Pozivajući se na glasnogovornika vojske, Jana je izvijestila da se nastavljaju i napadi na ciljeve u Zuari, Tripoliju, Sirtu i Bengaziju.

“Neprijatelj je napao civilne ciljeve u Tripoliju, Misrati, Zuari i Bengaziju”, rekao je glasnogovornik vojske ne navodeći tačno o kojim je ciljevima riječ. Libijska televizija je, prenosi France Presse, objavila da je pogođena i bolnicaBir Osta Miled 15 km istočno od Tripolija. Zapadne snage su gađale vojnu zračnu bazu u blizini Misrate u kojoj se nalaze Gadafijeve pristalice, izvijestio je Reuters pozivajući se na stanovnike Misrate koji opovrgavaju izvještaje državne televizije da su pogođeni spremnici goriva. Baza se nalazi sedam kilometara od grada, trećega po veličini u Libiji i posljednjega uporišta pobunjenika na zapadu zemlje.

U međuvremenu je Afrička unija pozvala je na hitan prekid napada na Libiju, prenose svjetski mediji. Nakon početka vojne akcije u Libiji u oblasti oko glavnog grada Tripolija čuje se protuzračna paljba i uzvici “Bog je velik!”, tvrde svjedoci. Prema izvještaju televizije Al-Jazeera, snage lojalne Moameru Gadafiju ponovo su bombardirale sjedište pobunjenika, grad Benghazi. Citirajući neimenovani izvor, arapska televizija navodi da je Gadafijeva vojska pucala iz tenkova i ispaljivala rakete u napadu na taj grad, zbog čega su stanovnici potražili sklonište u džamijama.

Exit mobile version