Uoči obilježavanja muslimanskog blagdana Kurban-bajrama ili Hadžijskog bajrama u gradove širom Bosne i Hercegovine i njihovu okolicu pristižu kurbani koje vjernici odabiru i na prvi dan Bajrama obavljaju obred klanja.
Tradicionalno, uzgajivači kurbana se za ovaj blagdan pripremaju tokom cijele godine, a mnogima je Kurban-bajram prilika da ostvare godišnje prihode kojima bi prehranili porodicu i obezbijedili stočnu hranu za naredne mjesece.
Ekipa AA posjetila je Nijaza Čomora (47), uzgajivača kurbana, na njegovom imanju u Vlakovu nadomak Sarajeva. U povodu Kurban-bajrama Čomor je pripremio veliki broj kurbana za klanje koje, kako kaže, svake godine rasproda.
Kurbane uzgaja zajedno sa bratom, nastavljajući porodičnu tradiciju. Stočarstvom se, kaže, bavi “otkad zna za sebe”. Kao dijete je ocu pomagao oko uzgoja, a osnovnu školu završio je u Sarajevu, nakon čega se vratio u rodni Lukomir na Bjelašnici, gdje ova porodica već decenijama drži stado koje broji na stotine ovaca.
“Imamo matično stado na Bjelašnici. Oko 600 komada smo imali ljetos, ja i brat zajedno. Pripremili smo oko 150 kurbana. To nam je godišnji prihod. Petoro djece nam ide u školu. To nam je firma, faktički, glavni izvor prihoda”, rekao je Čomor.
– Bjelašnička ovca je najzdravija –
U Vlakovu, gdje obično boravi uoči Kurban-bajrama, priprema kurbane za obred klanja. Cijena jednog kurbana kreće se od 250 do 550 konvertibilnih maraka, a zavisi od veličine i kilaže. Najčešće se traže kurbani od oko 300 KM.
Ovce porodice Čomor obično se janje oko Nove godine, a janjad sa šest mjeseci postaju kurbani, odnosno kad postanu teži od svoje majke.
Nijaz sa suprugom i djecom proljeće i ljeto uglavnom provodi u svom rodnom Lukomiru, selu na južnim obroncima Bjelašnice, na 1.495 metara nadmorske visine, što ga čini najvišim naseljenim mjestom u Bosni i Hercegovini.
Bogati pašnjaci omogućavaju da ljeti na području Lukomira bude i na hiljade ovaca.
“Meso je uvijek dobro, ako je zdrava stoka. Za stoku koja pase po planini znaš da je bolje meso nego kod ovaca koje su po barama i koje se uvoze. Sa Bjelašnice se traži samo kurban. Na pijaci može biti da je iz Srbije dovukao, a kaže sa Bjelašnice. Stoka na Bjelašnici veoma je zdrava”, istakao je Čomor.
Vjernici muslimanske vjeroispovijesti u petak, 1. septembra, dočekaće jedan od svojih najsvetijih praznika, Kurban-bajram. Oni koji su u mogućnosti, prvog dana Bajrama, obaviće ovu vjersku dužnost. U Bosni i Hercegovini je običaj da se kurban kolje ujutro, odmah poslije bajram-namaza, a može se zaklati i drugi ili treći dan Bajrama.
(Izvor: AA/TVSA)