Site iconNEON Televizija

U Kalesiji dobro stanje, nemamo porodice koje se bave prosječenjem, problem su oni koji dolaze iz drugih općina

Centar za socijalni rad Kalesija kroz projektne aktivnosti nadstoji poboljšati status romske populacije. Trenutno jedan od prioriteta je zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje romske populacije.

Na ulicama TK često možemo vidjeti prosjeke, koji traže novac za hranu, lijekove…

Prosječenje djece iako gotovo iskorjenjeno i dalje je prisutno. Nažalost, djeci na ulici su često uskraćena osnovna ljudska prava i dostojanstven život.

Dobar način spriječavanja prosjačenja je i izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru TK, te će pooštrene mjere podrazumijevati kaznu i za one koji daju novac prosjacima na ulici, te time podržavaju eksploataciju djece i trgovinu ljudima.

Koordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima TK kojeg čini policija, institucije i nevladine organizacije inicirat će izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru TK.

“To je dobar prijedlog. Prosječenje je jedan od vidova iskorištavanja djece, posebno romske populacije, u smislu zloupotrebljavanja prosječenja. Pojačane mjere će dati svoj doprinos smanjenju zloupotrebe djece i njihove radne ekploatacije. Na području Kalesije je poprilično dobra situacija, nemamo lokalnih porodica koja se bave prosjačenjem, ali imamo dolazak porodica iz drugih općina/gradova. Na tome ćemo raditi zajedno sa policijskom upravom.”, kazao je Muhamed Majdančić, direktor Centra za socijalni rad Kalesija.

Prosjačenje odraslih je u ekspanziji u BiH, a prekršajne kazne nisu efikasne jer oni koji prose nemaju novca da plate. Sa druge strane, oni koji daju novac, ne mogu biti kažnjeni. Ali u TK bi se to moglo promijeniti jer koordionacioni tim pokreće inicijativu za izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru.

Koordinacioni tim je predložio novčanu kaznu od 200 do 400 KM za građane koji daju novac prosjacima na ulici.

Exit mobile version