Site iconNEON Televizija

U aprilu otvaranje Roditeljske kuće u Tuzli

Izgradnja Roditeljske kuće Tuzla jedan je od najhumanijih projekata koji se sprovode na prostorima Bosne i Hercegovine, a trebala bi biti otvorena u aprilu ove godine, potvrdio je danas Fikret Kubat, direktor Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.Kuća se gradi u krugu Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, a osnovna namjena joj je da pruži besplatan smještaj za djecu oboljelu od raka, koja se liječe na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju pomenute klinike, i njihove porodice.

Kubat je govorio povodom obilježavanja 15. februara – Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka pod sloganom “Jednakost za svu djecu!”.

Aktivnosti koje se održavaju tokom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka imaju za cilj podizanje svijesti o dječijem raku i važnosti pružanja pomoći i podrške oboljeloj djeci i njihovim roditeljima.

Jedna od aktivnosti jeste i održavanje okruglog stola na temu “Put liječenja djece oboljele od malignih bolesti”, kojeg je organizovalo Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” u suorganizaciji sa Federalnim ministarstvom zdravstva, Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike, Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH i Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu.Kubat je istakao da danas žele poručiti da djeca zaslužuju jednakost na svim nivoima.

“To je prilika da ove godine targetiramo određene probleme kojih uvijek ima i bit će ih, ali tu su da se rješavaju. Ovo je jako teško oboljenje. Teško je oboljenje za male pacijente, za roditelje, medicinsko osoblje, za nas koji pružamo podršku. Važno je da razgovaramo”, poručio je Kubat.

Kako je kazao, prva tačka današnjeg okruglog stola je kompliciran put pacijenta, mališana koji trebaju da dođu na hematonkološki odjel.

“Jako je važno da primarna zdravstvena zaštita radi svoj posao, da veoma brzo prepozna simptome. Ne možemo prevenirati rak, ali možemo prepoznati simptome i uputiti što prije na hematonkološki odjel, da se uspostavi dijagnoza i krene sa liječenjem”, pojasnio je Kubat.

Naveo je da će danas razgovarati i o praćenju kasnih posljedica. Govorio je i o izgradnji Roditeljske kuće u Tuzli.“Izgradnja jeste dugo trajala, ali to je projekat koji je jako zahtjevan, gradi se u krugu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Pandemija nas je usporila, a došlo je i do poskupljenja. Ali, Ministarstvo rada i socijalne politike je nedavno uplatilo određena sredstva, glavni donator je iz Kuvajta. U aprilu planiramo da otvorimo kuću. Tako da mališani iz Brčko distrikta, Tuzle i dijela Republike Srpske imaju svoj drugi dom”, dodao je Kubat.

Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, rekao je da slogan “Jednakost za svu djecu!” zapravo znači da se želi da i zdravi i bolesni imaju jednaka ljudska prava, ali i jednak pristup zdravstvenoj zaštiti.

“U našem društvu, zdravstvenom sistemu, koji je prije svega izuzetno solidaran, moramo pomoći baš onima kojima treba više pomoći. Zbog toga je velika odgovornost kako na nevladinom sektoru tako i na organizovanom vladinom sektoru koji djeluje sveobuhvatno i pokriva sve aspekte društva”, pojasnio je Skočibušić.

Smatra da se treba više raditi na registrima bolesti jer ovi trenutno nisu dovoljni.

“Da bolje znamo podatke jer onda možemo puno bolje planirati”, dodao je Skočibušić.

O značaju obilježavanja ovog dana govorio je i Edo Hasanbegović, direktor discipline za zdravlje djeteta Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

“To je jedna strašna bolest. Stotinu djece oboli od malignih bolesti na godišnjem nivou u Bosni i Hercegovini, u Federaciji BiH je oko 60. To su užasno teška oboljenja koja ne trpe samo djeca, nego i njihovi roditelji i cijela familija”, naglasio je Hasanbegović.

Naveo je da se od 1994. godine bavi liječenjem djece.

“Imamo više od 1.500 izliječene djece. Prije kada se kaže leukemija, to znači smrt. Nije. Leukemije se sada liječe sa 90 posto uspješnosti. Ali, treba proći pet godina te muke i patnje, terapija… Svake godine se povećava dva, tri procenta novih malignoma, ali je izlječenje je fantastično”, istakao je Hasanbegović.

Harun Šabić iz Zavidovića jedan je od onih koji su se izliječili od malignih bolesti.

“Sa 15 godina imao sam osteosarkom. Liječio sam se u Sarajevu i u Bolonji. Danas sam dobro i uposlenik sam Udruženja ´Srce za djecu oboljelu od raka´ i član sam grupe mladih izliječenih od raka”, pojasnio je Šabić.

Ajli Nizić je sa četiri godine dijagnosticiran Burkittov limfom.

“Prošlo je 20-tak godina od liječenja. Danas sam uposlenik Doma zdravlja Novi Grad, radim kao doktor medicine. Danas smo ovdje da kažemo da rak nije bauk, da je rak izlječiv, ali i da ukažemo na neke goruće probleme sa kojima se trenutno borimo, a to su kasne posljedice liječenja”, kazala je Nizić.

FTV

Exit mobile version