Site iconNEON Televizija

Tuzla: Obilježena godišnjica stradanja na Kapiji

kapija tekstPolaganjem vijenaca i cvijeća danas je na Slanoj Banji obilježeno 18 godina od masakra na tuzlanskoj Kapiji, najtežeg ratnog zločina nad civilnim stanovništovom Tuzle. Vijence i cvijeće u Aleji mladosti položili su uz članove porodica, predstavnici Općine Tuzla, smijenjene Vlade TK, Federacije BiH, MUP-a TK, predstavnici boračkih, stranačkih i nevladinih organizacija i udruženja, kao i mnogi Tuzlaci.

Na dan kada Tuzla plače, mezar svoga sina Adnana obišla je i Zekija Beganović. Brišući suzno lice kaže nam da se svakodnevno prisjeća svoga sina koji bi danas imao 32 godine. ˝Samo pratim godine i zamišljam kakav bi on meni danas bio. Bio je veseljak, svirao je harmoniku. Kad god sam bila tužna znao me razveseliti. Ne mogu vam opisati kakav je on bio. Tog četvrtak sam pripremala za njegu krempitu, a za kćerku šampitu. To su im bili omiljeni kolači. Kolači su bili spremni, ali ih on nije dočekao˝, jecajući nam priča Zekija.

Specifičnost u njenoj priči predstavlja činjenica da je četiri godine nakon smrti sina Zekija rodila muško dijete kojem je dala ime Adnan. ˝Rodila sam ga u 43. godini. Ima sudbine. Bog mi je opet dao muško. Isto ime nosi, deveti je razred. Nije nadaren za harmoniku, ali ga interesuju neke druge stvari˝, nastavlja svoju priču Zekija.

Podsjećamo, Karadžićevi i Mladićevi oficiri i vojnici, granatom ispaljenom sa Ozrena, 25.maja 1995. godine, u 20 sati i 55 minuta, ubili su 71 građanina i građanku, a ranili njih 124. Prosječna dob ubijenih i ranjenih je 23 godine. Novak Đukić, nekadašnji komandant Taktičke grupe (TG) Ozren Vojske Republike Srpske (VRS), u junu 2009. je osuđen za ovaj zločin na 25 godina dugotrajnog zatvora.

˝Ovo je najveća tragedija u historiji Tuzle. Prije 18 godina Tuzla je postala žrtva teškog ratnog zločina. Ubili su mladost Tuzle i mi želimo da se to pamti. Želimo da opominjemo, te da se nastavi progon počinilaca ovog zločina. Samo jedan čovjek je na žalost osuđen za zločin, ali mi čekamo presudu Karadžiću i Mladiću, te Đukićevim saradnicima. Ratni zločin ne zastarijeva i mi nikada nećemo odustati od želje, namjere i opomene da se zločinci uhvate, optuže i osude za ovaj strašni zločin˝, kazao je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

(TIP.ba)

Exit mobile version