Site iconNEON Televizija

Tuzla će ipak zabraniti ulaz autobusima iz drugih općina u grad

autobusiOpćina Tuzla ovih dana završava projekat koji se odnosi na regulaciju gradskog prevoza. Na taj način smanjile bi se velike gužve posebno na južnoj magistrali koja je postala pretrpana. Kako bi se to postiglo potrebno je uvođenje zabrane ulasku atobusima koji ne ispunjavaju zakosnke procedure. Svi autobusi koji bi dolazili iz Sapne, Teočaka, Čelića i Kalesije morali bi se zaustavljati u Simin Hanu, dok bi autbusi iz drugih općina zaustavnu stanicu imali u zapadnom dijelu odnosno kod Siporeksa.

„Dakle, to bi se koncentričnim krugovima vršio prevoz u gradu gdje bi autobusi išli svako tri do četiri minuta u vrijeme špica i svako deset minuta u nultom periodu. S tim da bi u Tuzli napravili i oko pet sekundarnih stanica gdje bi putnici iz prigradskih naselja dolazili mini busevima,a zatim presjedali u druge“, rekao je za RTV Slon Aid Berbić – zamjenik šefa u Službi za komunalne poslove Općine Tuzla.

Na taj način smatra Berbić, gužve na južnoj magistrali bi bile smanjene i za oko 60 posto, a prednost putnicima bila bi i mogućnost kupovine dnevne karte. Npr. putnik koji krene iz Gornje Tuzle sa jednom gradskom kartom bi mogao presjesti i u drugi autobus koji vozi do Irca i slično. Time bi uveliko došlo i do uređenja taksi prevoza. Pored toga planirano je i ukidanje autobuskih stanica koje su vlasnici agencija sami sebi napravili odakle kreću za zemlje Evropske unije. Prvenstveno je riječ o stanici napravljenoj na Stupina i na parkingu preko puta BKC-a Tuzla.

„Mi ćemo nastojati kao is vaki savremeni grad nastojati da uredimo ovu oblast i da stanicu stavimo u funkciju i da se zna kada autobusi odlaze i dolaze“, ističe Berbić.

Berbić ističe da bi uvođenjem ovog principa saobraćaja i općina Tuzla imala veliku korist,jer bi prevoznici koji ispunjavaju uslove za obavljanje gradskog prevoza morali dobiti i koncesije i plaćati ih. Pored rasterećenja saobraćaja na južnoj magistrali, Općina Tuzla planira i modernizirati autobuska stajališta, tako da bi na svakome bio postavljen displej koji bi pokazivao kada gradski autobus nailazi. Iako još nije poznat tačan datum početka primjene ove odluke, u Službi za komunalne poslove su mišljenja da politika neće zaustaviti ovaj projekat te da će početkom naredne godine doći do njegove realizacije.

Exit mobile version