Site iconNEON Televizija

TK: Sigurnost građana u drugom planu/ Povećan broj ubistava, silovanja, teških krađa i posjedovanja i proizvodnje droge


Iako je Skupština Tuzlanskog kantona prihvatila Vladin izvještaj o stanju sigurnosti, sigurnosna situacija u ovom kantonu nije nimalo povoljna. Situaciju dodatno otežava sve veća podjela u MUP-u kojim rukovodi komesar Nedim Mutapčić. Privatni interesi očigledno su preči od sigurnosti građana.

Imovina građana u Tuzlanskom kantonu na udaru je počinilaca krivičnih djela. Primjeri su pljačka zlatare u neposrednoj blizini PU Kalesija, gdje je šteta procijenjena na oko 70.000 maraka, te spaljivanje automobila udaljenog od zgrade MUP-a Tuzlanskog kantona samo pedesetak metara. Počinioci nisu otkriveni.

Povećan je broj ubistava, silovanja, teških krađa te posjedovanja i neovlaštene proizvodnje opojnih droga. Nije zabilježena nijedna velika akcija na sprečavanju organizovanog kriminala. Smanjen je procent otkrivenosti počinilaca krivičnih djela, a u prva tri mjeseca ove, u odnosu na prošlu godinu, broj krivičnih djela povećan je za 8 posto. U prošloj godini otuđen je 181 automobil, a otkriveni su kradljivci samo 28 automobila. No, za komesara Nedima Mutapčića važnije od toga je borba protiv tabora Zijada Srabovića, njegovog jedinog protivkandidata koji se borio za tu fukciju.

Umjesto borbe protiv kriminala, komesara Mutapčića više zanima kako će podobnom inspektoru i svom bivšem vozaču Suadu Ganiću dodijeliti viši čin. Ne bi mu to bilo prvi put. Naime, komesar Mutapčić više puta je nagrađivao i Safeta Kikanovića, inspektora iz Odjela za narkotike MUP-a TK-a, kojeg je nedavno Federalna uprava policije uhapsila, a Tužilaštvo TK-a protiv njega otvorilo istragu jer je sarađivao sa narkodilerom Selmirom Demirovićem zvanim Selko.

Da komesar Mutapčić više misli o svojim privatnim interesima, a manje o sigurnosti građana, potvrđuje i podatak da je za privatna putovanja i odlaske na vještačenja u prošloj godini naplatio 30 dnevnica. Sve veći je broj prijava građana koji se žale na rad komesara Mutapčića, koji ne razumije svoja zakonska ovlaštenja zbog čega ga je ministar unutrašnjih poslova TK-a Bego Gutić više puta upozorio. Primjena Zakona o unutrašnjim poslovima komesaru Mutapčiću ne odgovara. Saznajemo da traži pomoć međunarodne zajednice kako bi sebi prskrbio veća ovlaštenja koja mu po zakonu ne pripadaju.

tip.ba

Exit mobile version