Site iconNEON Televizija

Temperature jučer dostizale čak 42 stepena: Dolaze paklene noći

Za brojne bh. građane bazeni i rijeke su i jučer bili jedini spas od tropskih vrućina koje su vladale u gotovo svim predjelima naše zemlje. Samo u kompleksu slanih Panonskih jezera u Tuzli je zabilježena posjeta više od 9.000 kupača. Nažalost, pune ruke posla imali su i radnici Službe hitne medicinske pomoći, piše Dnevni Avaz.

– Mahom su pomoć tražili posjetioci starijih godina. Mi konstantno putem razglasa obavještavamo kupače da se ne zadržavaju u vodi duže od pola sata, upravo zbog jakih temperatura i mogućih zdravstvenih komplikacija – kazao nam je Maid Porobić, direktor JKP „Panonika“ Tuzla.

Prema najavama hidrometeoroloških službi, u našoj zemlji, kao i regiji, živa na termometru neće se spuštati ni danas ni sutra. Osim pakleno toplih dana, upozoravaju, ni noći neće biti znatno ugodnije, te će temperatura zraka u noćnim satima iznositi između 25 i 27 stepeni. Mostar je jučer bio najtopliji grad u Bosni i Hercegovini.

Meteorološka stanica Bijeli Brijeg u 14 sati izmjerila je 38 stepeni Celzijevih, no živa na termometru u samom centru grada popela se na čak 42. podiok!

Mostarci su spas tražili u debeloj hladovini, no s obzirom na to da ovakvih lokacija u gradu nema u izobilju, ka-
kvo-takvo osvježenje se pronašlo u blizini Neretve. Tako je bilo i podno Starog mosta, gdje su se grupe građana i turista hladile u ovoj rijeci.

Upozorenje ljekara

Ljekari upozoravaju građane da konzumiraju velike količine vode, da se naročito čuvaju UV zraka, te da u periodima najviših temperatura ne napuštaju svoje domove niti se izlažu teškom fizičkom naporu, prenosi Avaz.

Exit mobile version