Site iconNEON Televizija

Sud odbio sve žalbe Solaka i Hodžića, u zatvor moraju u roku od tri dana od prijema odluke

Nedavno osuđeni Fikret Hodžić i Fahrudin Solak će ubrzo morati u Državni zatvor u Vojkoviće s obzirom na to da im je Sud Bosne i Hercegovine odbio žalbu, kojoj je cilj bio prolongiranje zatvorske kazne.

Sud je donio odluku o žalbi osuđenih Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića kojom je potvrdio rješenja kojim su odbijene molbe za odgodu izvršenja krivično-pravne sankcije.

Osuđeni su obaviješteni da su dužni, u roku od tri dana od dana prijema odluke o žalbi, da se jave na izdržavanje kazne zatvora u Zavod za izvršenje kazne zatvora, pritvora i drugih mjera BiH u Vojkovićima.

Također, Sud je zaprimio žalbu osuđenog Fadila Novalića na rješenje o odbijanju molbe za odlaganje izvršenja kazne zatvora. Žalba odgađa izvršenje kazne, a odluka po žalbi još nije donesena.

Inače, Hodžić i Solak su trebali otići u Vojkoviće 29. februara, a Novalić 6. marta, međutim njihovi zahtjevi za odlaganjem izvršenja kazne i žalbe na odluke po njihovom zahtjevu, prolongirale su taj odlazak na nekoliko dana. Za Novalića, još je neizvjesno hoće li sud odbiti ili prihvatiti žalbu, a svoj zahtjev je zasnovao na tome da ima neodložive poslove zbog kojih bi pretrpio finansijske gubitke.

Njih trojica su osuđeni za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, a Solak i za krivotvorenje dokumenata. On je dobio kaznu zatvora šest godina, Hodžić je dobio pet godina, a Novalić je dobio četiri godine. Svi imaju pravo na kraće odsluženje kazne, u zavisnosti od okolnosti.

Razlog zašto je sudski postupak uopšte pokrenut jeste nabavka 100 komada respiratora u pandemiji, koji su koštali 10,5 miliona KM, a Tužilaštvo BiH je dokazalo da su njih trojica iskoristili položaj i ovlaštenja kako bi realizovali tu nabavku. Tačka optužnice za pranje novca je odbijena jer Tužilaštvo to nije uspjelo dokazati.

klix.ba

Exit mobile version