Likopeni kojima su bogati paradajz, mrkva, špinat i brokula, te polifenoli, sastavni dio jabuka, borovnica i trešanja utječu na boju kože i daju joj puno zdraviji izgled
Znanstvenici su pratili volontere koji su svaki dan jeli voće i povrće, piše Daily Mail. Posebnu pažnju posvetili su boji kože, na koju takva vrsta prehrane utječe, a promjene su pratili posebnim kamerama. Izgled onih koji su svaki dan jeli gotovo tri porcije voća i povrća, ispitanici su ocijenili kao zdrav. Dodatna porcija još više je povećala njihovu privlačnost, potvrđuje istraživanje.
Voće i povrće bogato je karotenoidima koji štite stanice od onečišćenja i UV zraka, a mogu spriječiti i bolesti vezane uz pamćenje, srčane bolesti rak. Osim toga, karotenoidi od kojih su najpoznatiji likopeni, imaju vrlo velik učinak na kožu. Paradajz, crvene papričice, mrkva, brokula i špinat bogati su likopenima. Na kožu također utječu i polifenoli, inače sastavni dio jabuka, borovnica, trešanja, koji tjeraju krv na površinu kože.
– I najmanje povećanje unosa voća može utjecati na vašu boju kože – tvrdi voditelj studije Ross Whitehead.