10 minuta nakon što smo popili kolu: 10 čajnih žličica šećera pukne naš organiyam (ta količina je 100% dnevne preporučljive količine šećera). Mi zbog toga nećemo automatski povratiti jer fosforna kiselina u koli anulira okus slatkoće, tako da je naše tijelo zadrži.
20 minuta nakon što smo popili kolu: Količina šećera u krvi naglo skače, uzrokujući inzulinsku eksploziju. Naša jetra tada odgovara tako da sve šećere koje nađe u krvi pretvara u masnoće. (U tom trenutku jetra ima mnogo toga za pretvoriti u masnoće.)
40 minuta nakon što smo popili kolu: Kofein iz kole je u potpunosti apsorbovan. Šire nam se zjenice; raste nam krvni pritisak; kao reakcija na sve to, naša jetra pumpa još više šećera u naš krvotok. Receptori adenozina u mozgu su sada blokirani, što sprječava osjećaj vrtoglavice.
45 minuta nakon što smo popili kolu: Naše tijelo povećava produkciju dopamina, stimulirajući centre za osjećaj ugode u mozgu. Ovo je, usput, u stvari isti način na koji na nas djeluje i heroin.
60 minuta nakon što smo popili kolu: Fosforna kiselina se spaja s kalcijem, magnezijem i cinkom u debelom crijevu, osiguravajući dodatnu eksploziju u našem metabolizmu. Ovo se dodatno komplicira velikim dozama šećera i umjetnih sladila koji dodatno povećavaju izlučivanje kalcija putem mokraće.
Više od 60 minuta nakon što smo popili kolu: Diuretička svojstva kofeina počinju utjecati na naše tijelo. (Imamo osjećaj da trebamo mokriti.) Tada sav kalcij, magnezij i cink koji su bili namijenjeni našim kostima i tijelu, kao i elektroliti natrija i voda izlaze iz tijela.
Više od 60 minuta nakon što smo popili kolu: Kako se kaos u našem tijelu stišava, počinjemo osjećati nedostatak šećera. Možemo postati lako razdražljivi i usporeni. Do sada smo već izmokrili svu vodu iz kole, no tek nakon što se ona spojila s najvažnijim hranjivim tvarima iz našeg tijela zajedno s ostalom vodom koja hidrira naše sustave, i koja zajedno s ostalim tvarima gradi naše kosti i zube. Nakon toga slijedi nedostatak kofeina, koji nastaje tek nakon nekoliko sati. (Što se osjeća još više ako ste pušač.)