Topljenik je starinski kolač od oraha u kojem će uživati svi oni koji vole slatke i sočne kolače. Zbog naziva mnogi vjeruju da potiče iz Bosne, ali neki ljudi smatraju da zapravo potiče iz Turske.
Recept za topljenik, pronašli smo na Youtube kanalu Domaći Kuhar.
Sastojci koji će vam biti potrebni za prvu koru:
pet jaja
pet kašika šećera
dvije i po kašike brašna
dvije i po kašike griza
150 grama oraha
150 grama narendane čokolade ili u prahu
Sastojci koji će vam biti potrebni za drugu koru:
pet jaja
pet kašika šećera
dvije i po kašike brašna
dvije i po kašike griza
Sastojci koji će vam biti potrebni za agdu:
600 grama šećera
650 mililitara vode
Sastojci za posipanje:
orasi
ribana čokolada
Priprema:
Za početak umutite jaja i šećer za prvu koru, a onda postepeno dodajte i ostale sastojke te nastavite mutiti. Smjesu potom sipajte u tepsiju te pecite oko 10 minuta na 180 stepeni.
Za to vrijeme na isti način pripremite i drugu smjesu, ali bez dodavanja oraha i ribane čokolade. Tu smjesu prelijte preko pečene kore te nastaviti peći oko 30 minuta na istoj temperaturi.
Agdu pripremite tako što ćete 600 grama šećera i 600 mililitara vode kuhati pet minuta. Kada je kolač gotov prelijte ga agdom i ostavite kratko da se ohladi. Na kraju, kolač je potrebno posuti irendanom čokoladom i orasima te ostaviti da se dobro ohladi.