Pucanj iz topa sa bedema Žute tabije, u starom sarajevskom naselju Vratnik znak je da je nastupio je akšam-namaz i da su muslimani tog dana završili s postom te da počinje iftar. Na sarajevskim džamijama pale se kandilji, a mrak polako prekriva Sarajevo.
Za pucanj iz topa sa Žute tabije već duže od 20 godina zadužen je Smail Krivić, poznatiji kao “ramazanski tobdžija” koji o svojim aktivnostima govori u razgovoru za Anadolu Agency (AA).
Ramazanski top posljednjih godina je postao prava atrakcija, kako za Sarajlije, tako i za brojne turiste, koji dolaze na Žutu tabiju kako bi uživali u očaravajućem pogledu na glavni grad BiH i kako bi, uz zvuk topa, prekinuli dnevni post dug više od 17 sati, tokom kojeg se odriču svih jela, pića i drugih tjelesnih užitaka.
Praksa oglašavanja iftara pucnjem iz topa bila je zabranjena za vrijeme bivše Jugoslavije, no zahvaljujući ljubavi Krivića prema ovom običaju koji datira iz perioda Osmanskog carstva, tradicija je ponovo oživljena 1997. godine.
Oko pola sata prije iftara Krivić dolazi na Žutu tabiju i počinje s pripremama za topovski pucanj koji željno isčekuju svi sarajevski postači. Nakon što je top spreman, Krivić isčekuje iftar, prateći svoj ručni sat, dok posljednje zrake sunca izlaze iza Huma. Akšam nastupa, čuje se top, a potom i ezani.
Krivić je u razgovoru za AA istakao kako ramazan predstavlja jedan poseban mjesec, te kako ramazanski top ima posebno mjesto kod stanovnika Sarajeva.
Naglašava kako mu je zadovoljstvo što obavlja posao oglašavanja iftara, te kako je sretan što se ova tradicija nastavlja i danas.
– Vrlo je značajno da se ova tradicija čuva – poručio je Krivić.