Site iconNEON Televizija

Slatka krv: Jeste li magnet za komarce?

Neki su ljudi, čini se, magneti za komarce, dok će druge rijetko kad ugristi. Malog dosadnog kukca privlači upravo vaš miris i izgled.
Komarac bira svoju žrtvu po izgledu i mirisu, tvrdi Jonathan Day, profesor medicinske entomologije na Univerzitetu u Floridi, te ističe kako je 20 posto populacije izuzetno privlačno ovim insektima.

Komarci su vizuelna bića, osobito u kasnijim poslijepodnevnim satima, pa svoje žrtve traže najprije vidom, objašnjava profesor Day. Ljudi obučeni u tamniju odjeću – crnu, tamnoplavu i crvenu – posebno se ističu. Komarac, kojih ima 3000 vrsta na svijetu, a uvijek grizu ženke, najprije odredi svoju žrtvu vidom, a zatim je selektira po mirisu. Komarce, naime, privlači nivo ugljikovog dioksida koji ispuštamo svakim izdahom.

Krupnije osobe i trudnice proizvode više ugljičnog dioksida, pa su zato privlačni komarcima, kojima je takođe važan miris kože i daha koji ispuštamo. Komarce posebno mame mliječna kiselina (koja se izlučuje dok vježbamo), aceton (hemijski spoj koji otpuštamo dahom) i estradiol (nusproizvod estrogena), piše Tportal.

Privlači ih i tjelesna toplina, pa su trudnice, čije tijelo proizvodi višu tjelesnu temperaturu, posebno atraktivne komarcima. Takođe, popijete li pivo, privlačniji ste komarcu jer vam je dah “teži”.

Komarci ne grizu zbog hrane s obzirom da se hrane biljnim nektarima. Ženke nam sišu krv kako bi dobile protein za razvoj jajašaca. Neke vrste komaraca grizu samo noge i članak, navodno privučene mirisom bakterija na stopalima, a veličina ugriza komarca nema nikakve veze sa količinom krvi koju je insekt posisao nego je to reakcija imunološkog sistema na slinu koju je komarac ostavio pod kožom.

Exit mobile version