Mama dvije djevojčice, Samra iz Fojnice kuhanje je zavoljela zahvljujući svojoj mami. Kuhati je počela sa 13 godina. Kako kaže bili su to neki jednostavni kolači. Vremenom je napredovala te došla do tačke da napravi svoj YouTube kanal Šećerlamina kuhinja.
“Na nagovor muža sam 2023. godine pokrenula svoj YouTube kanal, jer, čemu znanje ako ga nećemo podijeliti sa drugima. U samom početku je bilo poprilično teško, jer sam se našla u nečemu što mi je bilo potpuno strano, ali vremenom sam se sve lakše snalazila. Podrška u svemu ovome igra veliku ulogu, a najveća podrška su moj suprug i kćerkice, a pogotovo mlađa koja vrlo često voli sa mnom učestvovati u snimanju. Još bih navela da sam nedavno počela sa pravljenjem kolača po narudžbi ( moguća dostava brzom poštom)“
Za našu rubriku Recepti Samra je podijelila recept školjkice punjene džemom.
Sastojci:
250 gr maslaca ili margarina sobne temperature
200 ml toplog mlijeka
1 kasika šećera
1 kesica suhe germe
3 kašike šećera u prahu
550 gr brašna
džem za punjenje školjkica
Postupak:
U 200 ml toplog mlijeka dodati 1 kesicu suhe germe i 1 kašiku šećera , pa ostaviti sa strane da se germa aktivira. U međuvremenu maslac ili margarin umutiti da bude pjenast pa mu dodati 3 kašike šećera u prahu. U umućeni margarin dodati nadošlu germu i kratko umutiti. Dodavati brašno pa umijesiti tijesto koje se ne lijepi za ruke.
Tijesto ostaviti na toplom 30 minuta. Nakon 30 minuta tijesto podijeliti na 2 dijela pa sto tanje razvaljati. Čašom vaditi krugove i puniti ih džemom po želji. Tijesto preklopiti i prstima pritisnuti krajeve da dobijemo oblik školjke,viljuskom dodatno pritisnuti. Postupak ponoviti sa ostatkom tijesta. Školjkice redati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u rerni zagrijanoj na 180°, nekih 15-20 minuta ili dok školjkice ne porumene. Ohlađene uvaljati u šećer u prahu.
Na Samrinom YouTube kanalu zasigurno ćete pronaći još recepata za ukusne poslastice kojima možete obradovati sebe i svoje najmilije.